Menu
BVO logo

Thuiswerkdip? Zo laad je je mentale vitaliteit weer op

Je werkt waarschijnlijk alweer een paar maanden thuis. De eerste paar weken ging dat prima en was je misschien zelfs productiever dan op kantoor. Inmiddels ben je in een sleur beland en gaan je motivatie en productiviteit steeds verder achteruit. Herken je dit? Dan is dit waarschijnlijk een teken dat je mentale vitaliteit een oplaadbeurt nodig heeft. Probeer deze 5 tips eens uit.

1. Zorg voor voldoende sociale contacten

Je kunt een hoop positieve kracht halen uit sociale contacten. Natuurlijk is het vervelend dat je je familieleden, vrienden en collega’s nu even niet in het echt kunt zien, maar je kunt bijvoorbeeld wel met ze videobellen. Op die manier blijf je toch in contact. Zelfs als je daar eigenlijk niet zoveel zin in hebt, levert een kort praatje je toch vaak wat extra energie op.

2. Denk groot, doe klein

Grote doelen stellen is mooi, maar ga niet lopen haasten om ze te realiseren. Neem kleine stapjes, stel kleine doelen naarmate je vordert. Wees je ervan bewust hoe ver je kunt gaan en neem niet meer op je schouders dan je kunt dragen. Als je iets hebt bereikt, wees er dan trots op. En neem er ook echt even de tijd voor om trots te zijn. Je bent goed op weg.

3. Zorg voor jezelf

Nu je huis ook je werkplek is geworden, is de scheidslijn tussen werk en privé waarschijnlijk dunner geworden. Toch is het belangrijk om die scheiding te bewaken. Laat je werk of zorgen niet al je tijd opslokken. Zorg dat je genoeg tijd overhoudt voor bijvoorbeeld je gezin en andere dingen die je leuk vindt en waar je van geniet.

4. Pak moeilijke dingen meteen aan

Knoop in je maag omdat je dat moeilijke telefoongesprek nog moet voeren? Of schuif je het schrijven van dat rapport voor je uit? Dan zul je wel doodop zijn. Er is namelijk weinig zo vermoeiend als uitstelgedrag. Je bent dan namelijk toch de hele tijd bezig met iets waar je eigenlijk helemaal niet mee bezig wilt zijn. Pak moeilijke dingen dus meteen aan.

5. Doe vaker niets

Flierefluiten, luieren, lummelen of gewoon lekker nietsdoen. Allemaal goed voor je. Je brein komt dan in een andere stand te staan, waardoor problemen en vraagstukken onbewust worden opgelost. Tijdens het nietsdoen ontstaan vaak ook de meest creatieve ideeën. Klap dus af en toe even die laptop dicht en pak dat momentje voor jezelf.

Je mentale vitaliteit verder ontwikkelen?

Dat kan bijvoorbeeld met de training Vitaal en gezond in werk en privé of Mindfulness .

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant