Menu
BVO logo

Mindful op kantoor

Snel afgeleid, gejaagd gevoel of werkstress? Juist als je het druk hebt, ben je vaak bezig met wat je straks nog allemaal moet doen. Gevolg: er komt te weinig uit je handen. Gevolg: nog meer werkstress. Mindful werken helpt je in het hier en nu te blijven. Met onze 3 concrete tips gaat dat gemakkelijker dan je misschien dacht.

Toch nog even dat appje tussendoor

Mindfulness komt neer op leven met aandacht voor wat je doet. Dat kun je op je privéleven betrekken, maar zeker ook op je werk. Ga even bij jezelf na: hoe vaak dwalen je gedachten af tijdens een gesprek en hoor je maar half wat de ander zegt? Hoe vaak gebeurt het dat je, terwijl je eigenlijk op zoek was naar specifieke informatie, toch ineens op Facebook belandt, of toch maar tussendoor even dat ene appje verstuurt? En hoeveel schermen heb je gemiddeld op je desktop openstaan?
 
Misschien denk je nu: ach, ik kan goed multitasken. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat het brein niet in staat is om meerdere dingen tegelijk te doen. Multitaskers zijn dan ook vooral snelle schakelaars. Klinkt heel mooi, maar echt genieten van je werk kun je zo niet. Dat kun je pas als je echt ervaart wat je doet en je je daarin kunt uitleven.  

Zo begint het leven niet pas na vijven

Mindful werken helpt je om relaxed te blijven in het hier en nu, terwijl je je taken uitvoert en zo naar het resultaat toewerkt. Niet door jezelf erin vast te bijten, maar door het als het ware te laten gebeuren. Resultaat is dan iets wat op een natuurlijke wijze voortvloeit uit jouw aandacht. Dat versterkt, dat inspireert. Zo begint het leven niet pas na vijven of in het weekend, maar is het er altijd, als een constante flow van momenten.
 
Mindful werken kun je leren. Begin eens met de volgende 5 tips voor op kantoor:

1 Mediteer in de kantine

Zoek een rustige plek, bijvoorbeeld de kantine na lunchtijd, sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Voel je buik, houd je voeten plat op de grond zodat je geaard blijft. Tel je ademhalingen van 1 tot en met 7. Ben je bij de 7? Begin dan opnieuw. Dat tellen helpt je om je concentratie vast te houden. Je zult merken: na enkele minuten heb je een kalm hoofd.

2 Luister door te kijken

Echt luisteren begint bij kijken naar wie er tegenover je zit. Stel alle oordelen uit, kijk in de ogen van die persoon en let op alles wat hij of zij zegt. Probeer niet in de verleiding te komen om af te dwalen, richt al je aandacht op deze persoon. Doe deze oefening drie keer per dag en je zult merken dat je communicatie met anderen zich zal verdiepen. Mensen herkennen oprechtheid en waarderen je erom. Dat geeft wederzijdse kracht.

3. Spreek met aandacht

We kiezen onze woorden niet altijd even zorgvuldig, waardoor anderen ze soms verkeerd interpreteren en we spijt krijgen van wat we hebben gezegd. Dat kost nodeloos veel energie en werpt je uit het hier en nu. Probeer je woorden met aandacht te kiezen. Gebruik bewust woorden die duidelijk en respectvol zijn, met name in gespannen situaties. Net als bij mindful luisteren, zal mindful spreken de werkvloer positief veranderen.

Intensiever aan de slag met mindfulness?

Dan zijn onze trainingen Mindfulness, Mindfulness (English) en Starten met mindfulness misschien iets voor jou. Bekijk meer informatie en ga voor de training die het beste bij jou past.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant