Menu
BVO logo

Ga voor een duurzaam leereffect

Je kunt nog zoveel opleidingen en trainingen volgen om je verkoopvaardigheden te verbeteren, maar echt leren doe je in de praktijk van jouw sales. Dát is de basis voor succes en groei. Een persoonlijk coach kan jou helpen bij het bereiken van een duurzaam leereffect.

Van nee naar ja

Stel, je hebt de training Commercieel Onderhandelen en Beïnvloeden gevolgd. Of het HBO Trainingsprogramma Vaardigheden voor de Salesprofessional met succes afgerond. Dan ben je natuurlijk gemotiveerd om alle nieuwe kennis en vaardigheden meteen in de praktijk toe te passen. In het begin gaat dat vaak prima, maar na een tijdje val je toch terug in je oude patronen. Of slaat de twijfel toe: doe ik het wel goed bij deze klant? Wat nu als hij nee zegt? En o ja, hoe zat het nou ook alweer met die overtuigingstechniek om een nee om te buigen naar een ja, zonder daarbij over te komen als een vervelende drammer?

De groei van kennis

Of je nu een doorgewinterde salesprofessional bent of net begint, zulke vragen kunnen je flink onzeker maken. Dat doet je sales natuurlijk geen goed. Toch hoort die onzekerheid onvermijdelijk bij je leerproces. Sterker nog: je hebt twijfel nodig om tot nieuwe inzichten, nieuwe ervaringen en nieuwe zekerheden te komen. Of zoals wetenschapsfilosoof Karl Popper het zo mooi zei: de groei van echt waardevolle kennis verloopt via de weg van de twijfel.

Geen stenen stapelen

Daar komt bij: anders dan je misschien hebt meegekregen van de scholen en opleidingen die je hebt doorlopen, is leren geen rechtlijnig proces. Het is niet zo dat je alles wat je leert netjes op elkaar kunt stapelen, als de stenen van een gebouw, en dat je dan al stapelend vanzelf een stabiele wolkenkrabber krijgt. 
Nee, juist wanneer je bezig bent in de praktijk van alledag, blijkt er ineens een steen te ontbreken of toch niet helemaal goed te passen. Dacht je halverwege die wolkenkrabber te zijn, moet je toch weer terug naar het fundament. Maar ja, dat is wel waar leren over gaat. Twee stappen vooruit, drie stappen terug. En het goede nieuws is: juist door die herhaling, juist door dat vaak zo onzeker makende teruglopen naar waar je vandaan kwam, bereik je een duurzaam leereffect. En precies dat is de basis van succes.

De kracht van coaching

Welke salestraining je ook volgt, je hebt er pas echt wat aan als je het geleerde niet alleen vandaag, maar ook morgen en overmorgen kunt toepassen in jouw salespraktijk. Na de training begint het leren pas echt. Een persoonlijke coach kan jou daarbij helpen. Door wat je geleerd hebt te herhalen, en door samen met jou te reflecteren op het toepassen van alles nieuwe kennis en vaardigheden in de praktijk bereik je dat duurzame leereffect sneller. Doordat je na de training bewust blijft oefenen beklijft alle nieuwe kennis. Je ervaart het belang van die kennis in de praktijk. En dat door de ogen van een deskundige die niet alleen met jou meedenkt, maar ook alleen maar jouw succes tot doel heeft. Dat proces maakt jou sterker. 

Benieuwd naar meer?

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd wat coaching kan betekenen voor jou en jouw salespraktijk? Schrijf je dan voor 31 maart 2019 in voor een van onze salestrainingen en krijg maar liefst 12 weken persoonlijke coaching cadeau tijdens het 12 weken Sales-Grow-Programma. Door deze unieke combinatie van training en coaching verdubbel jij je sales gegarandeerd. 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant