Menu
BVO logo

Je vitaliteit opladen?

5 tips om vitaler in je werk en leven te staan

Last van vermoeidheid, niet vooruit te porren? Ach, je bent gewoon aan vakantie toe, zullen je vrienden of collega’s zeggen. Zal ook best zo zijn. Maar misschien is het ook een teken dat je mentale vitaliteit een oplaadbeurt nodig heeft. Probeer deze 5 tips eens uit.

1. Zorg voor je sociale omgeving

Familieleden, vrienden, kennissen, collega’s of de ouders van de vriendjes van je kinderen. Je kunt een hoop positieve kracht halen uit je sociale omgeving. Dat wist je waarschijnlijk al, maar is het niet al heel lang geleden dat je die ene vriend hebt gebeld? Zorg voor de mensen om je heen. Dat kan ook al met een glimlach.

2. Denk groot, doe klein

Grote doelen stellen is mooi, maar ga niet keihard lopen om ze te realiseren. Neem kleine stapjes, stel kleine doelen naarmate je vordert. Wees je ervan bewust hoe ver je kunt gaan, neem niet meer op je schouders dan je kunt dragen. Als je iets hebt bereikt, wees er dan trots op. En neem er ook echt even de tijd voor om trots te zijn. Je bent goed op weg.

3. Zorg voor jezelf

Laat je werk of zorgen niet al je tijd opslokken. Doe dingen die je leuk vindt en dingen waar je van geniet. Rust goed uit. Breng tijd door met mensen die je een goed gevoel geven. En: relativeer jezelf vooral ook. Definieer je problemen proportioneel, zodat je ze gericht kunt aanpakken en zodat ze niet de mooie kanten van je leven besmetten.

4. Pak moeilijke dingen meteen aan

Knoop in je maag omdat je dat moeilijke gesprek nog moet voeren? Of schuif je het schrijven van dat rapport voor je uit? Dan zul je wel doodop zijn. Er is namelijk weinig zo vermoeiend als uitstelgedrag. Je bent dat namelijk toch de hele tijd bezig met iets waar je eigenlijk helemaal niet mee bezig wilt zijn. Pak moeilijke dingen dus meteen aan. 

5. Doe vaker niets

Flierefluiten, luieren, lummelen of gewoon lekker nietsdoen. Allemaal goed voor je. Je brein komt dan in een andere stand te staan, waardoor problemen en vraagstukken onbewust worden opgelost. Tijdens het niets doen ontstaan vaak ook de meest creatieve ideeën.

Je mentale vitaliteit verder ontwikkelen?

Dat kan bijvoorbeeld met de training Vitaal en gezond in werk en privé of Mindfulness.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant