Menu
BVO logo

Assertiever worden doe je zó

Volgens de Van Dale is iemand die assertief is, ‘in staat om voor zichzelf op te komen’. Maar assertiviteit is veel breder dan dat, want het betekent dat je voor jezelf opkomt op een manier die ook respectvol is naar de ander toe. Alleen aan je eigen belangen denken is niet assertief, maar agressief. En alleen maar aan de belangen van de ander denken en je eigen belangen uit het oog verliezen, is subassertief. Een assertief persoon balanceert dus op het smalle koord tussen agressiviteit en subassertiviteit. Assertiever zijn is dus ook niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig is assertief zijn iets dat je kunt leren. Hieronder geven we je enkele tips om je assertiviteit te vergroten.

4 tips om assertiever te worden

  1. Start met iets kleins

Ben je nog niet zo assertief? Dan is het gemakkelijker om met iets kleins te beginnen. Een situatie waarin je de ander niet kent, maakt het gemakkelijker om assertief te zijn. Start bijvoorbeeld eens als er iemand wil voordringen bij de kassa, en zeg: “Sorry, ik stond hier eerder. Ik zou het fijn vinden als je achter mij wil aansluiten.” Daarna maak je het jezelf steeds iets moeilijker, tot je ook tegen bijvoorbeeld je baas assertief durft te zijn. Iemand die jou kent als iemand die altijd ‘ja’ zegt, zal immers raar opkijken als je ineens ‘nee’ zegt. Door kleine stapjes te zetten, word je bijna onmerkbaar (voor de ander) steeds wat assertiever. Ben je juist vaak wat agressief? Probeer een verzoek dan eens vriendelijk te formuleren en glimlach erbij.

  1. Spreek vanuit jezelf

Op een assertieve manier iets zeggen, kun je het beste doen door vanuit jezelf te communiceren. Zeg dus bijvoorbeeld: “Ik heb er last van als jij rookt terwijl je naast me zit.” En niet: “Bah, waarom moet je altijd zo nodig naast mij zitten te roken?” De ander schiet dan in de verdediging en dan gaat de discussie ineens over of de ander wel of niet ‘altijd’ rookt als hij naast jou zit. Door ik-boodschappen te geven, houd je het bij jezelf en voorkom je dit.

  1. ‘Nee’ is ook een antwoord

Als we ‘nee’ zeggen tegen iemand, willen we dit antwoord vaak graag uitleggen. Alsof we ons moeten verontschuldigen voor het feit dat we ‘nee’ zeggen. “Nee, ik heb al een andere afspraak.” “Nee, ik heb al veel werk liggen.” Maar je hebt je redenen om iets niet te willen en de ander moet die respecteren. Alleen ‘nee’ is dus een uitstekend antwoord.

  1. Wat jij voelt, zegt niets over de ander

In welke situatie je ook zit, besef dat het nooit een ander is die bij jou een bepaalde emotie teweegbrengt, maar de gedachten die jij over die ander hebt. Je gelijkwaardig aan de ander opstellen, lukt beter als je je gedrag baseert op feitelijke informatie dan op je eigen – soms onterechte – gevoel daarover. Registreer dus gewoon wat een ander doet of zegt, stel je oordeel uit en weet dat jíj jouw eigen emoties stuurt.

Aan de slag met het vergroten van je assertiviteit?

Wil jij na het lezen van deze blog aan de slag met het ontwikkelen van je assertiviteit? Dan kan de training Natuurlijk Assertief Gedrag, Assertief en Zelfverzekerd Communiceren of Assertief op het Werk je helpen.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder