Menu
BVO logo

Zo krijg jij opleidingsbudget van je werkgever: vijf tips

Veel organisaties werken met een opleidingsbudget voor de ontwikkeling van hun medewerkers. De kans is groot dat jij ook een opleidingsbudget kan benutten. In deze blog krijg je daarom vijf tips om het gesprek aan te gaan met je werkgever over het volgen van een opleiding of training. 

Miljoenen euro’s aan opleidingsbudget verdwijnen 

Veel mensen weten niet dat zij aanspraak kunnen maken op een opleidingsbudget. Daarom verdwijnt er elk jaar veel geld in de prullenbak. Volgens Studytube is in 2022 maar liefst 40% van het beschikbare opleidingsbudget onbenut gebleven. Hoe werkt dit? Het opleidingsbudget is een potje met een maximaal bedrag. Dit wordt elk jaar aangevuld tot het maximum. Het is dus niet zo dat er elk jaar bijvoorbeeld € 1.000,- bijkomt, maar dat het potje met bijvoorbeeld € 600,- wordt aangevuld als je nog € 400,- overhebt. Maar is je potje op? Dan komt volgend jaar de volle € 1.000,- in het potje. Als je het potje niet opmaakt, gaat het resterende bedrag dus verloren.  

Hoe begin ik over mijn opleidingsbudget? 

Plan een gesprek in met je manager of afdeling Personeelszaken. Vraag of er een opleidingsbudget voor jou is en overtuig je werkgever om dit budget te besteden aan de opleiding of training die jij voor ogen hebt. Vind je dit spannend? Met deze vijf tips ga je goed voorbereid het gesprek in! 

Tip 1: Praktische zaken 

Begin door onder meer alle praktische informatie over de opleiding overzichtelijk te maken. De duur, de kosten en de leerdoelen zijn daarbij het belangrijkst. Een werkgever wil het liefste weten wat de kosten (in geld én tijd) zijn. En ook de opbrengsten zijn belangrijk: wat neem je mee terug aan bijvoorbeeld kennis en groei.  

Tip 2: Breng in kaart wat je gaat leren 

Over die learnings: dat zijn natuurlijk de echte krenten in de pap. Je werkgever investeert in jouw groei, dus breng ook in kaart wat je werkgever daarvoor terugkrijgt. Leg uit hoe de opleiding jouw kennis en vaardigheden vergroot en hoe dat bijdraagt aan de doelstellingen en resultaten van de organisatie.  

Tip 3: Motivatie 

Laat zien hoe graag jij jezelf wil ontwikkelen. Vertel hoe de opleiding past bij jouw carrièreplannen en ambities, maar ook vooral waarom je zo graag beter wilt worden. Maak hierin ook weer een koppeling naar hoe je organisatie daar ook beter van wordt. Dan heb je weer een reden gegeven voor je werkgever om erin te investeren. 

Tip 4: Bied iets extra’s 

Je kunt om je werkgever extra te prikkelen ook aanbieden dat je iets mee terugbrengt waar zij ook wat aan hebben. Bijvoorbeeld door je learnings ook met je collega’s te delen als deze voor hen ook relevant zijn. Plan bijvoorbeeld een presentatie in, organiseer een workshop of schrijf een verslag. Zo maakt jouw training een nog grotere impact op de organisatie als geheel. 

Tip 5: Verzacht de nadelen 

Hoe rooskleurig het ook klinkt dat je als een beter mens terugkomt van de training, je werkgever moet er ook het een en ander voor laten. Het kost mankracht en geld om jou tijdelijk los te laten zodat jij de training of opleiding kan volgen. Verdiep je daarom ook in de mogelijkheden om deze nadelen te dekken. Bijvoorbeeld door te kijken of je korting kan krijgen op de training of opleiding of financieringsmogelijkheden in kaart te brengen. Of door de mogelijkheden van e-learning of online lessen te onderzoeken, zodat je minder afwezig bent op het werk. Zo laat je zien dat je graag meedenkt. 

Heb je je manager overtuigd? Besteed je opleidingsbudget slim! 

De volgende vijf trainingen uit ons ruime aanbod zijn op dit moment populair: 

 

Of bekijk ons gehele aanbod voor meer inspiratie! 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant