Menu
BVO logo

Fijne Diversity Day: dit doen wij voor meer diversiteit en inclusie

3 oktober 2023 is Diversity Day; een dag waar bedrijven in heel Nederland extra stilstaan bij het onderwerp diversiteit en inclusie op de werkvloer. Bij Boertien Vergouwen Overduin vinden we dit een heel belangrijk thema en zien we dat een meer divers personeelsbestand en een inclusieve cultuur goed is voor bedrijven. In deze blog staan wij stil bij de voordelen van een inclusieve werkvloer en wat wij doen om meer diversiteit en inclusie bij bedrijven te stimuleren. 

Waarom diversiteit en inclusie? 

Diversiteit en inclusie is van onschatbare waarde voor bedrijven. Maar waarom eigenlijk? “Veel organisaties beseffen al dat ze ‘iets moeten’ met het thema diversiteit”, vertelt Martin van der Groep, directeur van Boertien Vergouwen Overduin. “Maar een divers personeelsbestand leidt niet gelijk tot een inclusieve werkomgeving. Je hoort binnen dit thema vaak de quote ‘diversiteit is uitgenodigd worden voor een feestje, inclusie is gevraagd worden om mee te dansen’. In een inclusief bedrijf mag iedereen er echt zijn en telt iedereen mee. En het is ook belangrijk dat organisaties niet alleen het gevoel hebben dat ze er iets mee ‘moeten’, maar dat ze het ook ‘willen’. Ik zou het liefst de beweging zien dat ze er uit zichzelf waarde aan gaan hechten en dat ze intrinsiek gemotiveerd worden om aandacht te besteden aan diversiteit en inclusie.” 

Diversiteit en inclusie zijn echter niet alleen van maatschappelijk belang; het heeft ook voordelen voor het bedrijf zelf. “Onderzoek wijst uit dat bedrijven die waarde hechten aan diversiteit betere resultaten halen, innovatiever zijn en meer tevreden klanten hebben. In een inclusief bedrijf heerst er daarnaast ook nog eens meer werkgeluk, motivatie en betrokkenheid, wat ook weer van invloed is op je bedrijfsresultaten. Daarom is het belangrijk om diversiteit en inclusie te integreren in je complete bedrijf en er een duurzaam onderdeel van je bedrijfscultuur van te maken.”  

Wat doen wij? 

Wij vinden diversiteit en inclusie dus niet alleen belangrijk vanwege het maatschappelijke belang; ook is het bewezen dat inclusieve bedrijven betere resultaten halen. Zoals betere financiële resultaten, betere klantgerichtheid en meer innovatieve ideeën. Daarom dragen wij op verschillende manieren bij aan meer diversiteit en inclusie bij bedrijven.  

Onze trainingen in diversiteit en inclusie 

We geven graag onze inzichten mee aan mensen die hun bedrijf inclusiever willen maken. Daarom bieden we verschillende professionele trainingen aan om mensen bewuster te maken van het belang van diversiteit en inclusie en het gesprek erover mogelijk te maken in een educatieve setting. Bijvoorbeeld de training Diversiteit en Inclusie, waar we ingaan op wat deze termen inhouden en hoe je omgaat met (onbewuste) vooroordelen. Of de training Culturele Diversiteit, waar we het hebben over verschillende achtergronden van mensen binnen bedrijven en hoe je hiermee effectief kan samenwerken door je eigen culturele bewustwording aan te scherpen. En verder hebben we trainingen als Diversiteit en Inclusie voor Leidinggevenden en Diversiteit en Inclusie bij Werving en Selectie én een Strategisch Leiderschapsprogramma: Leiderschap in Diversiteit en Inclusiviteit. Hiermee willen we bedrijven met onze kennis en expertise inclusiever maken. 

Kennisdeling via media 

We willen onze kennis en informatie op een zo laagdrempelig mogelijke manier ter beschikking stellen. Daarom staan we ook vaak op onze sociale media stil bij diversiteit en inclusie. Ook maken we verschillende media over dit onderwerp. Zo hebben we dit jaar een digitaal magazine uitgebracht met inspiratie, informatie en verdieping rondom diversiteit en inclusie. Hierin staan bijvoorbeeld blogs, een HR Talk met een D&I-specialist, boeken- en podcasttips en praktische tips om meteen toe te passen op de werkvloer. Daarnaast verschijnt binnenkort onze gloednieuwe podcastserie Lift Up! Met als eerste aflevering een gesprek over diversiteit en inclusie met een expert op dat thema. Binnenkort komt daarover meer informatie op onze website. En we hebben al eerder een podcast gemaakt met BVO-directeur Martin van der Groep over (onbewuste) vooroordelen en inclusie. Genoeg te lezen, luisteren en kijken dus! 

Meer weten over Diversity Day? 

De landelijke Diversity Day is een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER). Op diversityday.nl vind je een overzicht van activiteiten van andere bedrijven in het thema van diversiteit en inclusie, net als podcasts, interviews en praktijkcases. 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant