Menu
BVO logo

Daphine Jacobs over vrouwelijk leiderschap: “Laat je niet gek maken”

Vrouwelijk leiderschap is vandaag de dag een groot onderwerp van gesprek. Er zijn steeds meer vrouwen in een leiderschapspositie. Reden voor Boertien Vergouwen Overduin om een training aan te bieden in Leiderschap door Vrouwen. Ook omdat een vrouwelijke leidinggevende zijn niet altijd zonder slag of stoot gaat. Dit merkt ook Daphine (Fien) Jacobs, managing director bij YoungCapital NEXT: het detacheringslabel van YoungCapital voor jonge IT- en finance-professionals. Vanaf 1 oktober komt daar een nieuwe richting bij: Public, specifiek voor gemeenten.

In deze blog vertelt Fien over vrouwelijk leiderschap, haar leiderschapsstijl en haar weg naar succes. 

Fiens weg naar vrouwelijk leiderschap

De loopbaan van Fien begon toen ze 20 was door letterlijk bij Randstad naar binnen te lopen om te solliciteren. Zo kwam ze in de arbeidsbemiddeling terecht. Ze werkte drieënhalf jaar bij het bedrijf, totdat ze andere ambities kreeg. “Ik wilde me toen graag met sales bezighouden. Alleen kon ik die stap bij Randstad niet zetten. Wat wel kon was manager worden, maar hier vond ik mezelf nog te jong voor. Ik twijfelde ook of dat was wat ik wilde.”

“Bij uitzendbureau Start People kon ik wel in sales werken. Toen ik 27 was, werd ik daar alsnog leidinggevende van enkele vestigingen en groeide ik uiteindelijk door naar regionale managementfuncties en uiteindelijk leidde ik een label binnen USG People. Na 15 jaar binnen de arbeidsbemiddeling te hebben gewerkt, heb ik een uitstapje gemaakt naar een andere branche. Maar ik merkte dat ik het aansturen van teams buiten onze sector minder leuk vond. Het was bestuurlijker en hiermee trager. Dus, na wat omwentelingen, bracht het me bij een organisatie waar ik me als een vis in het water voel: YoungCapital NEXT.” 

De ideale leidinggevende?

Wat binnen Fiens carrière altijd de rode draad was, was haar sterke wil. “Als ik een positie ambieerde, liet ik dat weten. Ik heb altijd hard gewerkt om successen te behalen. Niet dat dat allemaal vanzelf ging; als beginnend leidinggevende had ik het gevoel dat men van mij verwachtte dat ik meteen de ideale leidinggevende was. Dat ik het allemaal gelijk wist en alles moest beslissen. Ik wilde doen wat er in managementboeken stond, maar die clichés maakten me te perfectionistisch. Individualistisch ook; ik moest het naar mijn idee allemaal alleen kunnen. In de praktijk leerde ik het tegenovergestelde; het samen doen en dingen aan mijn collega’s overlaten. Dat was een work in progress, maar hier hebben mijn teams me toen supergoed bij geholpen. Dat kwam ook doordat ze dezelfde mentaliteit hadden als ik: altijd willen winnen. En om dat voor elkaar te krijgen, geef je elkaar feedback. Dat deden ze dus ook bij mij.” 

De juiste plek voor iedereen

Inmiddels weet Fien hoe ze alles uit zichzelf én haar teams kan halen. “Ik sta vooral voor openheid, duidelijkheid en transparantie. Maar ook voor de menselijke maat, vertrouwen, gezelligheid en het vieren van successen. Ik ben geen directeur in een glazen torentje, maar eentje die zich midden tussen de mensen bevindt. Daarnaast zet ik graag collega’s op de juiste plek, onder andere door te kijken of hun huidige, vertrouwde plek de beste is en in hoeverre zij daar zelf een match mee voelen. En hebben ze het gevoel dat ze beter kunnen of is er iets dat ze niet lukt? Dan wil ik graag meedenken, want ik ben ervan overtuigd dat mensen floreren als ze op de plek zitten waar ze in hun element zijn én uitgedaagd worden.”

Mannelijk of vrouwelijk leiderschap, of beide?

In onze training Leiderschap door Vrouwen gaan we ook in op mannelijk en vrouwelijk leiderschap, welke waarden daarbij horen en welke de deelnemers bezitten, maar hoe zit dat bij Fien? Ziet zij zichzelf als een strikt vrouwelijke leider? “Of je veel masculiene of feminiene waarden hebt als leider, hangt denk ik vooral af van je persoonlijkheid, omgeving en achtergrond. Ze bestaan zeker, maar ik denk dat iedereen een mix heeft van beide. Toch vind ik het belangrijkste dat je je eigen ding doet, los van je geslacht of de typerende kenmerken die daarbij horen. Je mannelijke of vrouwelijke waarden maken je in mijn ogen niet direct een betere leider dan de andere. Ik laat dat liever varen; ik geef leiding zoals ik zelf denk dat dat het beste is.”

Verantwoording?

Toch ziet Fien wel bepaalde vooroordelen. Deze hebben vooral te maken met de invulling van haar rol ten opzichte van haar privéleven. “Ik merk dat je als vrouw heel veel uitleg moet geven over je keuzes. Toen ik een kind kreeg, kreeg ik vaak de vraag of dat wel lukte met mijn werk en of ik een eindverantwoordelijke rol nog ambieerde. Aan mijn man worden die vragen niet gesteld. Als hij op zijn werk aangeeft dat hij eerder naar huis gaat voor onze zoon, wordt er gevraagd of ik dat niet kan doen. En ik denk dat dat is blijven hangen vanuit de ‘standaard’ dat mannen werken en de vrouwen zich meer bezighouden met het thuisfront. Ondanks onze drukke werklevens, doen mijn man en ik het echt samen en dat gaat ook gewoon goed. Ik laat daarom wel graag aan andere vrouwen zien hoe ik dat doe en vooral dat dat goed samen kan gaan als je de juiste zaken afweegt.”

Fiens grootste advies aan andere vrouwen die leidinggeven ambiëren, is dan ook: blijf bij jezelf en laat je vooral niet gek maken door de buitenwereld. “Je gaat ongetwijfeld vragen krijgen over je keuzes en wat je hebt moeten doen en laten, maar je hoeft je niet schuldig te voelen tegenover je werk of je gezin. Als je zelf voelt dat werk en privé in balans zijn en je een goede partner en/of moeder bent, maar ook een goede leider, blijf dan vooral naar jezelf kijken en niet naar wat anderen daarvan vinden. En bovenal: doe ook vooral niet je best om op je werk ‘one of the guys’ te zijn. Blijf je vrouwelijke zelf met alles wat daarbij hoort.”

Meer halen uit jouw vrouwelijk leiderschap?

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Fien? En wil jij jouw vrouwelijk leiderschap verder ontwikkelen en je rol met meer kracht en zelfvertrouwen oppakken? Bekijk dan onze Training Leiderschap door Vrouwen. Of bekijk onze andere leiderschapstrainingen. En lees ook de verhalen over vijf inspirerende vrouwen in een leiderschapspositie.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant