Menu
BVO logo

Inspirerende vrouwen in een leiderschapspositie

Vrouwen zijn steeds meer zichtbaar en invloedrijk in allerlei sectoren en domeinen van de samenleving. Er zijn steeds meer vrouwelijke leiders en ze laten zien dat ze uitstekende resultaten kunnen behalen met hun visie, passie, talent en doorzettingsvermogen. En daarmee zijn ze een voorbeeld voor andere vrouwen met ambitie voor leiderschap. Wat kunnen we van ze leren? Wij geven vijf voorbeelden van bekende vrouwelijke leiders en in welke leiderschapskwaliteiten deze inspirerende vrouwen uitblinken.

Oprah Winfrey

Op een authentieke en empathische manier ‘fans’ creëren die jou optimaal vertrouwen, is een goede strategie om een krachtige leidinggevende te worden. Het is immers belangrijk dat je als leidinggevende niet alleen leidt, maar ook een steunpilaar kan zijn. Iemand die dit goed vertegenwoordigt, is Oprah Winfrey. Ze is als mediapersoonlijkheid altijd open geweest over de moeilijkheden in haar leven en ze moedigt haar kijkers aan om hetzelfde te doen. Zo creëert ze een gevoel van gemeenschap en vertrouwen onder haar fans en werd ze een van de meest geliefde talkshowpresentatrices ter wereld. In de entertainmentindustrie wordt ze veel genoemd als een van de meest inspirerende vrouwen en de "Queen of All Media". Winfrey is een warme, authentieke en emotionele leider die haar eigen verhaal deelt, een stem geeft aan anderen en positiviteit en hoop verspreidt. Ze hecht daarnaast waarde aan ontwikkeling en mentorschap en omringt zich met mensen waar ze inspiratie uit haalt om zelf ook te blijven groeien. 

Angela Merkel

Een van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld is Angela Merkel. Tussen 2005 en 2021 was zij de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland. Merkel is in haar functie gegroeid door haar zelf opgebouwde ervaring en competentie binnen de wetenschap en politiek. Haar eerste politieke functie bekleedde ze al in 1989. Ze staat bekend om haar consensusgerichte leiderschapsstijl. Ze is een effectieve onderhandelaar die compromissen kan sluiten met bijna elke partij waar ze mee om tafel zit. Ze kreeg daardoor ook de bijnaam “Mutti” (moeder). Ze speelde een belangrijke rol in de Europese Unie, vooral tijdens de financiële crisis, de vluchtelingencrisis en de coronapandemie. Ze heeft zich niet laten leiden door stereotypen over vrouwelijkheid of leiderschap, maar door haar eigen visie en waarden. Ze heeft zich bewezen als een stabiele, betrouwbare en invloedrijke leider, die niet bang is om impopulaire beslissingen te nemen als ze denkt dat ze goed zijn voor het land of de regio. Daarmee is ze een voorbeeld voor veel vrouwen die willen leiden op hun eigen manier. 

Kamala Harris

Een andere grote naam in de politiek is Kamala Harris. Ze is de huidige vicepresident van de Verenigde Staten en de eerste vrouw én vrouw van kleur met deze functie. Ze heeft een lange weg afgelegd in haar carrière als advocaat, openbaar aanklager, senator en nu de op een na machtigste persoon in het land. Ze is zelf stapje voor stapje geklommen naar waar ze nu is. Kamala Harris blinkt uit in haar leiderschapsstijl die empathisch, authentiek en innovatief is. Haar harde strijd tegen criminaliteit, corruptie, mensenhandel en milieumisdrijven brengt wereldwijde verandering teweeg. En ze durft nieuwe oplossingen te zoeken voor complexe problemen. Mede door dit alles wordt ze gezien als een geschikte opvolger van de huidige president, Joe Biden. Kamala Harris laat daarmee zien dat kennis, kunde en wilskracht succes opleveren, ongeacht je achtergrond of je afkomst.

Halla Tómasdóttir

De IJslandse zakenvrouw Halla Tómasdóttir richtte samen met een andere vrouw de bank Auður Capital op in 2007. Slechte timing, zou je denken, want slechts één jaar later leidde de economische crisis ertoe dat een aantal van de grootste banken in IJsland failliet ging. Maar desondanks bleef Auður Capital overeind. De succesformule? Auður Capital was opgericht met als doel om meer vrouwelijke waarden in de finance te implementeren. De focus lag hierbij op balans, diversiteit en maatschappelijk belang. De bank overleefde de crisis dus door de ‘vrouwelijke’ aanpak van Tómasdóttir en haar bestuur. Tómasdóttir is een authentieke, berekenende, empathische en optimistische leider die vertrouwt op haar intuïtie, luistert naar verschillende perspectieven en zoekt naar win-winoplossingen. Door haar manier van leiden werd ze de eerste vrouwelijke CEO van de IJslandse Kamer van Koophandel en zelfs bijna de president van IJsland.

Sara Blakely

Een goede leider weet hoe te staan voor waar die in gelooft. Dit bewees Sara Blakely, die haar kledingmerk SPANX oprichtte vanuit haar irritatie dat er geen onzichtbaar en comfortabel vrouwenondergoed bestond, en wist dat ze veel andere vrouwen ermee kon helpen. Ze bekostigde de promotie van haar product met haar eigen spaargeld. En ze verkocht haar eerste product aan winkelketen Neiman Marcus door de inkoper mee te slepen naar het damestoilet en zelf model te staan voor haar product. Dankzij haar ambitieuze en onvermoeibare aanpak is ze nu multimiljonair en volgens velen een van de meest inspirerende vrouwen in de kledingindustrie. Blakely beschikt als leider over veel zelfvertrouwen, innovativiteit en empathie. Als leidinggevende investeert ze in de groei en ontwikkeling van haar team door feedback en coaching. Bovendien beschouwen haar collega’s haar als iemand die goed is in delegeren; een belangrijke eigenschap voor de persoonlijke effectiviteit van een leider.

Je tussen deze inspirerende vrouwen voegen? Het kan!

Deze bekende vrouwelijke leiders zijn slechts enkele voorbeelden van de vele inspirerende vrouwen die een verschil maken in de wereld met hun leiderschap. Ze laten allemaal zien dat leiderschap niet iets is wat je hebt, maar iets wat je doet. En dat leiderschap niet iets is wat je bent, maar iets wat je wordt. En ook dat er niet één correcte ‘formule’ is voor leiderschap; het zit altijd in jezelf. Oftewel: jij kan het ook!

Meer weten over vrouwelijk leiderschap?

Ben jij geïnspireerd door deze vijf verhalen en wil jij jouw leiderschap als vrouw verder ontwikkelen? Bekijk dan onze training Leiderschap door Vrouwen. Of bekijk onze andere leiderschapstrainingen. En lees ook het uitgebreide verhaal van Daphine Jacobs,managing director bij YoungCapital NEXT, voor meer inspiratie.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant