Menu
BVO logo

Visie alleen is niet voldoende…

Leiderschap is meer dan een functie. Het is de combinatie van wie jij als leider bent, wat je doet en waar je dat doet. Daarbij moet je manager, coach, ondernemer én leider kunnen zijn. Binnen die vier rollen heeft de leider een sleutelrol.

De leidinggevende als leider

Leiderschap is meer dan een functie. Het is de combinatie van wie jij als leider bent, wat je doet en waar je dat doet. Daarbij moet je manager, coach, ondernemer én leider kunnen zijn. Binnen die vier rollen heeft de leider een sleutelrol.
 

Stip aan de horizon

Ja, als leider ben je de spreekwoordelijke (wo)man in the middle. Met jouw voorkeuren, jouw ideeën, jouw persoonlijke manier van leidinggeven sta jij in het midden van alle tumult. Daarbij focus jij je op het stimuleren van veranderingen en aanpassingen in de bestaande situatie. Je schetst vergezichten en zet de bekende stip op de horizon. Je bent steeds op zoek naar manieren om prestaties van de organisatie, jouw afdeling en je mensen te verbeteren.
 

Visiegesprek

Het basisgesprek dat de leider voert, is het visiegesprek. Hierin vorm je met je gesprekspartners een visie of draag je deze over. Daarbij gaat het er niet zozeer om of je gelijk hebt, maar of je gelijk krijgt. Ofwel: in de rol van leider wordt niet alleen van je verwacht dat je een visie hebt, maar ook dat je die overtuigend en inspirerend weet uit te dragen. Daarvoor is het belangrijk dat je vanuit je persoonlijke kracht kunt argumenteren.
 

Spanning en conflict

Leiderschap kent vele uitdagingen, maar het goede nieuws is dat je het zeker ook kunt trainen. Leiderschapstrainers werken bijvoorbeeld met vormen van theatersport, waarin je experimenteert met je stem, je lijf, je houding en met storytelling. Een boeiend verhaal, zoals je dat moet houden tijdens een visiegesprek, voldoet aan een aantal wetmatigheden. Denk aan spanningsopbouw en conflict. Als je een beetje doorhebt hoe je die wetmatigheden werken, helpt dat enorm bij het vormgeven van je eigen verhaal.
 

Beïnvloeden voor gevorderden

In leiderschapstrainingen leer jij dus hoe jij als hun leider jouw verhaal over de bühne kunt brengen. Beïnvloeden voor gevorderden zou je kunnen zeggen. Hoe zorg je dat jouw mensen een stapje harder gaan lopen en gemotiveerd naar de toekomst kijken? Niet door te zeggen dat het MT besloten heeft dat de omzet omhoog moet. Wel door enthousiast te blijven en ze uit te dagen een nieuw pad in te slaan.
 

Versterk de leider in jezelf

Wil jij sterker staan in je sleutelrol als leider? Schrijf je dan in voor een van onze praktijkgerichte leiderschapstrainingen: Strategisch Leiderschapsprogramma: Strategic Leadership Program, Personal Power voor Managers en Leidinggeven aan Verandering.
 

Nieuwsgierig naar meer?

Ben je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden naar de andere rollen die je als leidinggevende vervult, of wil je meer weten over praktisch leiderschap, vraag dan onze whitepaper aan.
Deel dit artikel

Wellicht ook interessant