Menu
BVO logo

Thuiswerken vermoeiend? Zo blijf je mentaal vitaal

Je partner zit in een video call, je ene kind snapt die som niet, je andere kind oefent hardop Duitse woordjes. En jij? Jij probeert een deadline weg te tikken. Knapte je overprikkelde kantoorhoofd vroeger op van een dagje thuiswerken, tegenwoordig kun je intens verlangen naar een dagje kantoor. Hoe blijf je als thuiswerker mentaal vitaal? Probeer deze 5 tips eens uit.

Ontwikkel routine met elkaar

Nu je dag in dag uit met je hele gezin bovenop elkaar werkt, is het belangrijk om met elkaar naar de samenstelling van de dag te kijken. Zonder duidelijke afspraken bestaat de kans dat je staartdelingen aan het uitleggen bent op het moment dat je partner een klantgesprek voert, terwijl jij eigenlijk aan dat ene rapport wilde werken. Probeer met elkaar aan een dagelijkse routine te werken. Zet elke ochtend lekker vroeg de wekker, alsof je naar kantoor zou moeten, en stem je werktijden idealiter af met de andere gezinsleden. Maak een gezinsschema en hang dat ergens goed zichtbaar op. Wijs elkaar op het belang van die routine.

Trek normale kleren aan

Ja, gevoelig puntje voor veel mensen. Want hoe lekker is het om in je badjas achter je laptop te kruipen? Hoewel prima voor een dagje, kun je daar beter geen gewoonte van maken. Je basale uiterlijke verzorging heeft namelijk grote invloed op je mentale vitaliteit en productiviteit. Je hoeft echt niet in driedelig pak met stropdas, of in je mantelpakje, aan de keukentafel te gaan zitten, maar er komt gewoon meer uit je handen als je normale kleren aantrekt. Zo geef je je innerlijke systeem als het ware de prikkel dat er nu niet meer gelummeld, maar gewerkt moet worden. Je neemt jezelf en je werk serieus. En, niet onbelangrijk, je partner ziet je natuurlijk ook veel liever in een leuke spijkerbroek dan in je pyjama.

Doe het belangrijkste eerst

Hoe strak je de boel ook organiseert, je kunt niet vermijden dat er gedurende de dag een hoop prikkels op je afkomen. Je moet voortdurend schakelen tussen allerlei rollen (werknemer, partner, ouder, coach, opvoeder, leerkracht). Daarnaast ben je continu aangewezen op allerlei digitale middelen, wat ook de nodige energie kost. Hierdoor zakt je concentratie gedurende de dag weg. Zorg er dus voor dat je de belangrijkste taken eerst doet. Zeker waar het gaat om creatieve to do’s, zoals schrijven of complexe problemen oplossen. Bewaar zaken die de minste concentratie vergen voor het einde van de dag.

Plan pauzes zoveel mogelijk samen in

Als het je eindelijk gelukt is om met je gezinsleden een werkschema af te stemmen, is het belangrijk om ook samen te kijken naar geschikte momenten voor pauzes. Dat kan nog best lastig zijn. Je eigen huis, waar je normaal gesproken meestal in de relaxstand staat, is in deze bizarre tijd ineens een kantoor annex school geworden. Hierdoor zou je bijna vergeten dat je huiskamer of keuken ook nog gewoon de plaats is waar je samen tot rust moet komen. Gebruik in ieder geval de vaste maaltijden als gezamenlijk pauzemoment. En houd dan ook echt pauze. Ga niet met je laptop aan de ontbijttafel zitten en zet je mobieltje tijdens de lunch op stil.

Denk groot, doe klein en stop op tijd

Het is niet zo realistisch om te denken dat je de hele dag maar achter elkaar kunt door buffelen, ook al is dat misschien wel je ambitie. Misschien vind je dat je juist nu extra hard moet werken om mensen niet teleur te stellen. Zo ja, praat hier dan vooral eens over met je leidinggevende. Je zult zien dat iedereen nu een beetje overloopt. Prima om groot te blijven denken, maar raak niet gefrustreerd als je minder kunt doen. Sterker nog, je zult meer voor elkaar krijgen als je voor jezelf werkblokken van maximaal twee uur maakt en tussentijds korte pauzes neemt (voor jezelf, niet per se met je gezinsleden). Stel jezelf voor elk blok een doel en zet je ertoe om dat doel ook echt te behalen. Lukt dat op een gegeven moment niet meer, of ben je te moe? Stop dan gewoon, zodat je de volgende dag weer fris aan de bak kunt.

Wil jij als leidinggevende meer halen uit je leiderschap? Bekijk dan eens onze trainingen over Leiderschap.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant