Menu
BVO logo

Werken met je talent levert plezier op!

De meeste trainingen zijn gebaseerd op het verbeteren van vaardigheden die deelnemers nog niet of onvoldoende bezitten. ‘Voor mijn werk moet ik regelmatig een presentatie houden, maar daar ben ik zo slecht in. Kun je mij niet wat tips geven zodat ik het vanaf nu wel kan?' Deze trainingen proberen deelnemers van ‘een vijfje in een zesje' te veranderen. Maar is dat wel de beste weg? Moet je niet gewoon uitgaan van de talenten die een deelnemer wél bezit en je erop concentreren om deze van ‘een acht in een negen' te veranderen?

Waar ligt je hart?
Noa van Saane leert deelnemers hun eigen talenten te ontdekken. Waar ligt je kracht en hoe kun je die optimaal benutten? Als je je concentreert op het gebied waar je hart ligt, dan wordt je succesvol in je werk en dat levert veel plezier op.

‘Zelf ben ik misschien wel het beste voorbeeld van deze theorie. Ik heb vaak best hard moeten werken om een goede student te zijn. Toen ik psychologie ging studeren, hoopte ik echt dat het me wat makkelijker af zou gaan. Dat viel stiekem best tegen. Pas toen ik presentaties ging geven merkte ik dat daar mijn hart lag. Ik wilde mensen dingen leren. Nu ik als trainer werk, merk ik dat ik daar talent voor heb. Ik werk met veel plezier en krijg energie van mijn werk. Dat is waar het omgaat bij werken vanuit je talent.'

In de praktijk
De training Ontdek je talenten begint met de Buckingham-test. ‘De deelnemers weten na deze test op welke vijf gebieden hun unieke talent zich uit.' Met die verschillende definities van je persoonlijke talenten gaan we verder zoeken. ‘Het is een hele positieve training, want we gaan alleen maar kijken naar waar je goed in bent.' Tijdens de training worden de talenten specifiek en concreet gemaakt. Hoe kan jouw talent zich uiten in de praktijk? Vervolgens wordt er sterk ingezoomd op die praktijksituaties. Hoe kun je nu echt excelleren? Aan het einde van de dag weet je waar je moet zoeken om jouw talent te vinden en krijg je de handvatten om dit talent zo goed mogelijk te kunnen ontplooien.

‘De deelnemers verwachten soms dat ze in een college van een dag allemaal theorie op zich afgevuurd krijgen. Niets is minder waar. We zijn de hele dag op een informele manier aan het werken met elkaar. Het is een dag met een actief programma en we gaan door totdat iedereen weet waar zijn talent zit en hoe hij of zij dit het beste in de praktijk kan brengen. Dat levert verrassende en leerzame discussies op. Het resultaat is altijd hetzelfde: opluchting en perspectief.' Iedere deelnemer moet uiteindelijk met meer plezier aan het werk gaan.

Leer in de training Ontdek je talenten je sterke punten kennen en vergroot op een effectieve manier het plezier waarmee je werkt.
Deel dit artikel

Wellicht ook interessant