Menu
BVO logo

Weg met de clean desk policy!

Not done

De afgelopen jaren hebben veel bedrijven het nieuwe werken en daarmee flexplekken geïntroduceerd. Niemand heeft meer een eigen bureau en stapels papier zijn not done op de werkplek. We hebben immers een clean desk policy. En daarmee zijn ze verdwenen, de foto's en de frutsels die ervoor zorgen dat de werkplek de onze wordt. Maar is dat nou wel gunstig, zo'n opgeruimd bureau?

Keerzijde

Waar we ons wellicht niet goed bewust van zijn, is dat aan de clean desk policy een keerzijde zit. Uit recent neurowetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat mensen minder fysieke pijn ervaren wanneer ze naar een foto van iemand kijken die dicht bij ze staat. De partner dus bijvoorbeeld. Of de kinderen, of de hond of een ander leuk persoonlijk tafereel. Fysieke pijn en mentale pijn zijn in ons brein overigens aardig goed aan elkaar verbonden. Mentale pijn kan zich immers ook fysiek uiten.

Proef

In recent onderzoek werd gekeken naar de gebieden in het brein waarvan bekend is dat ze actief worden als er pijn wordt ervaren. De proefpersonen kregen lichte schokken op de arm toegediend. Er bleek een duidelijke vermindering in het gevoel van pijn op het moment dat mensen naar een foto van een dierbare keken. Dit zou kunnen betekenen dat het zien van een dergelijke foto niet alleen pijn verlicht maar ook rust of vertrouwen geeft. Misschien heeft die foto op ons bureau dus wel een verborgen positief effect op ons gevoel van zekerheid en veiligheid.

Ik trek het nu natuurlijk een beetje uit de context maar wat als het werkelijk zo is? Er is natuurlijk nog veel meer onderzoek nodig op dit gebied. Maar als uit neurowetenschappelijk onderzoek blijkt dat je zekerder bent en je je veiliger voelt als je omringt bent met persoonlijke zaken dan moeten we misschien de clean desk policy en het nieuwe werken een beetje aanpassen. In dat geval zou het persoonlijk maken van de werkplek juist een positieve uitwerking kunnen hebben op de prestaties van medewerkers. We hebben het hier natuurlijk wel over een meer onbewust dan bewust niveau. Meetbare resultaten van prestatieverbetering verwacht ik niet zo snel.

Een foto helpt!

Toch blijft het interessant om over na te denken. Het persoonlijk en vertrouwd maken van een situatie voorkomt - zoals we nu weten - de ‘threat response’. Het zorgt ervoor dat je je open kunt stellen. Een groot deel van ons contact verloopt tegenwoordig online. Dus ook achter je computer speelt dit. Misschien helpt die foto, of iets anders persoonlijks, je juist wel om op een belangrijk moment rustig te blijven en een genuanceerd mailtje terug te sturen.

En wat als mensen thuis aan het werk zijn? Daar is de omgeving nog vertrouwder en veiliger. Dat zou dan nóg beter moeten werken dan een foto op je bureau. Toch wel even het overwegen waard voordat je alle medewerkers opdraagt geen persoonlijke spullen meer mee te nemen naar kantoor.

Auteur: Tom Bos

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant