Menu
BVO logo

Stilstaan is veranderen: de paradox van mindfulness

Bent u ook zo iemand die graag meer rust in zijn leven zou willen? Heeft u behoefte aan balans, plezier en vooral: minder stress? Wilt u beter ordenen, meer focus en een betere concentratie? Uzelf minder laten leiden door al die prikkels van buitenaf, zoals telefoontjes, e-mails en vragen van collega’s? Wat zou u kunnen doen om dit te bereiken? En vooral ook: wat moet u veranderen aan uzelf? Het antwoord zal u verbazen: helemaal NIETS. U hoeft niets te doen. Noppes. Nada.

We zijn volledig gewend om in hoog tempo ons werk te doen en ons leven te leiden. Zeker in een werksituatie gaat het vaak om resultaten, en vooral om wat u gaat doen om uw doelen te halen. Ook het verminderen van stress kan een doel zijn dat u wilt behalen door iets te doen, te veranderen bij uzelf.

Tijdens een training Mindfulness worden deelnemers getraind om hun aandacht te richten op het hier en nu. Dat klinkt misschien vaag, maar probeer het eens uit. Gewoon nu, terwijl u leest. Wat denkt u? Wat hoort u om u heen? Wat ziet u? Dat is het hier en nu: simpelweg waarnemen met uw zintuigen. Concreter kan bijna niet.

U stapt dan, al is het maar een fractie van een seconde, uit de waan van de dag. Uit uw automatische en onbewuste patronen van denken en doen. Precies dat is de waarde van Mindfulness: zien wat u meestal onbewust denkt over uzelf en de situaties om u heen. En u realiseren dat dat automatisme te vaak bepaalt wat u gaat doen.

De paradox is dat mindfulness u niet leert om iets anders te doen. Het leert u vooral om heel precies te kijken naar de manier waarop u denkt en wat u waarneemt. En dat richten van de aandacht is te trainen. Pas daarna gaat u (eindelijk!) iets doen. Mindfulness helpt u zo om bewuste keuzes te maken. En die kunnen verrassend anders zijn!

Gaat u het experiment eens aan. Mindfulness is iets dat je moet doen om de waarde te ervaren. Een experiment waarbij u niet gaat sleutelen aan uzelf, niets gaat veranderen, geen correctie van uzelf maakt tot een verbeterde versie. Maar waarbij u wel met aandacht kijkt hoe u denkt, wat u ervaart om u heen en bij uzelf, heel concreet.
 
En dan kan het zomaar zijn dat er iets verandert, dat ú iets verandert. Dat dan weer wel.
 
Wilt u meer weten over wat Mindfulness voor u kan betekenen? Neem dan contact op met een van onze consultants via 035 - 6 956 200 of bekijk het actuele trainingsaanbod op onze website.
 
De training Mindfulness start op 14 januari 2015.
De training Mindfulness: focus in brein en werk start dit jaar nog op 28 november, en volgend jaar op 27 februari.
Deel dit artikel

Wellicht ook interessant