Menu
BVO logo

Sensitief leren communiceren? Train je brein!

Bij sensitief communiceren gaat het om het goed oppikken van signalen bij uzelf maar zeker ook bij de ander. Belangrijke elementen hierbij zijn aandachtig luisteren, kijken, verwonderen en uitspreken. Veel signalen pikken we van nature wel op, maar andere ontgaan ons ook volledig. Op die momenten kunt u achteraf denken: “Eh…heb ik iets gemist?” Blijkbaar is er dan ruis op de communicatieve lijn ontstaan.

Alles begint en eindigt bij ons brein. Door miljarden jaren evolutie kunnen wij effectief en doeltreffend met onze soortgenoten communiceren. En wanneer we dat doen, verwerken verschillende onderdelen van onze hersenen simultaan de informatie, geven er betekenis aan en produceren zowel verbaal als non-verbaal een reactie. En voor je het weet, roep je: “Doe es ff normaal man!”.

Luisteren naar emotie

Uit onderzoek blijkt dat muzikanten beter zijn in het horen van emotie dan anderen. Dat is niet zo gek; in muziek staat de expressie van emotie centraal en wordt deze vaak uitvergroot. Daarnaast wordt emotie vaak geuit door intonatie in de stem en een geoefend oor is hier gevoeliger voor.

Wil je je gehoor trainen, luister dan dus heel bewust naar muziek . Waar gaan de tonen omhoog of naar beneden? Voor het oefenen van toonhoogtes kunt u het best naar klassieke muziek luisteren. Voor het herkennen van emotie in de stem zijn de genres singer/songwriter, blues en soul meer geschikt. Hier is minder achtergrondmuziek, waardoor de intonatie helderder is.

Herkent u de verschillende toonhoogtes en intonaties in muziek, dan herkent u ook de bijbehorende emotie eerder. En dat helpt u bij uw alledaagse communicatie.

Kijken naar gedrag

Een belangrijk onderdeel van onze communicatie verloopt via non verbale kanalen. Vaak merken we bepaald gedrag wel op, maar kunnen we het lastig verwoorden. Dat komt doordat we het niet uitspreken. En daardoor zijn de verbindingen tussen de delen in de hersenen die betrokken zijn bij emotie en de delen die de productie en interpretatie van taal inregelen, minder ontwikkeld.

Wanneer u beter wilt leren kijken naar gedrag en de daar bijhorende emotie, ga dan eens observeren. Kijk naar mensen in uw omgeving en observeer het gedrag. Benoem het gevoel of de stemming die bij u opkomt. Spreek dit hardop uit. Het gaat hierbij niet om goed of fout, de interpretatie is immers uw inschatting. Dit helpt de delen van uw brein om nieuwe verbindingen te maken.

Om uw brein goed te trainen op sensitief communiceren vereist oefening. Er moeten in de hersenen immers nieuwe neurale verbindingen worden aangemaakt. En dat gaat niet van de ene op de andere dag. Ons brein past zich wel ongelooflijk snel aan, maar moet dan wel in beweging blijven. Want “If you don’t use it, you will lose it”.

Auteur: Jan-Willem Bouwmeester

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant