Menu
BVO logo

The truth is written all over our faces

Een mens liegt gemiddeld 3 keer per 10 minuten

Geen enkele gezichtsuitdrukking, beweging of stemmingswisseling ontgaat zijn getrainde oog. Dr. Cal Lightman ‘leest' mensen en herkent elke leugen in de gloednieuwe misdaadserie Lie To Me. De levende leugendetector Lightman kan met één oogopslag zien of iemand de waarheid spreekt of juist liegt. Hij bestudeert de meest subtiele lichaamstaal tot in de puntjes en niemand kan iets voor hem verborgen houden.

Subtiele gezichtsexpressies spreken de waarheid
Ook u kunt leren om gezichtsexpressies te signaleren en interpreteren en deze kennis te gebruiken in uw dagelijkse werk. Weerstand, interesse, betrokkenheid, angst. Subtiele gezichtsexpressies die u iets kunnen vertellen over hoe een cliënt of medewerker staat tegenover uw standpunten, advies, coaching, product of beleid. Hoe opgetogen wordt er gereageerd op uw onderhandelingsvoorstel? Hoeveel ongenoegen is er in het team wat u aanstuurt?

Emotieherkenning
Is emotionele intelligentie voor u cruciaal om optimaal te presteren? Het herkennen van micro gezichtexpressies is te trainen. Na de training emotieherkenning herkent u de universele emoties in subtiele micro-expressies op het gezicht. Daarnaast bent u in staat om deze informatie op constructieve wijze toe te passen in concrete situaties. U ontwikkelt een sociale ‘radar' waarmee u uw emotionele intelligentie aanzienlijk verbetert.

Hightech psychologie
De Amerikaanse psycholoog en hoogleraar Paul Ekman deed meer dan dertig jaar internationaal gerenommeerd onderzoek naar emoties en gezichtsuitdrukkingen. Ekman ontwikkelde een trainingstool waarmee met behulp van computeranimaties het herkennen van micro-expressies kan worden aangeleerd. In Amerika worden deze oefeningen gebruikt om medewerkers van de CIA en FBI en psychiaters te trainen. Vergouwen Overduin ontwikkelde in Nederland de training emotieherkenning om met deze computeranimaties te kunnen werken. Onder deskundige begeleiding van een psycholoog leert u met de Micro Expression Training Tool expressies van een gezicht af te lezen. De misdaadserie Lie To Me is ook gebaseerd op het werk van dr. Paul Ekman.

Emotionele intelligentie voor topprofessionals
Micro gezichtsexpressies uiten zich in een fractie van een seconde en verwijzen naar verborgen gevoelens en emoties. De prijs die we betalen voor het niet herkennen van deze micro-expressies is dat we cruciale informatie verloren laten gaan. Slechts weinig mensen hebben een sociale ‘radar' ontwikkeld die hen in staat stelt inzicht te ontwikkelen in de behoeften en gevoelens van anderen waardoor zij beter in staat zijn om mensen voor hun ideeën en producten te winnen. Uit onderzoek blijkt dat vermogen tot empathie (emotionele intelligentie), het scherp kunnen aanvoelen van mensen om u heen, in hoge mate samenhangt met succes op de werkvloer.

Test uzelf
Kunt u een echte glimlach van een nepglimlach onderscheiden?
Test uzelf!
De uitzendingen van Lie to me zijn iedere vrijdag om 21.25 uur op
RTL 5.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant