Mindful de crisis door

Zo’n beetje iedereen heeft het erover: mindfulness. Dat was al zo voordat COVID-19 ons leven binnendrong, maar nu lijken mensen meer dan ooit behoefte te hebben aan houvast. In een crisis is het immers nog moeilijker voor ons brein om niet meegesleept te worden door alle prikkels. Herkenbaar? Probeer dan juist nu meer mindful te zijn.

Blijf in het hier en nu

Wat is mindfulness precies? Er bestaan verschillende antwoorden op die vraag. Iedereen denkt daar weer net wat anders over, maar uiteindelijk draait het bij mindfulness altijd om het trainen van je aandacht. Door met je aandacht in het hier en nu te zijn word je je bewust van hoe je hoofd werkt en hoe dat invloed heeft op je denken, voelen en handelen.
 
Maar hoe doe je dat, in het hier en nu zijn? Probeer het eens met de volgende korte oefening. Zoek hiervoor even een rustig momentje, bij voorkeur in stilte.

Focus op je ademhaling

  • Ga goed zitten en haal diep adem. Doe je ogen dicht als je dat fijn vindt. Merk op wat de gedachten zijn die je nu hebt. Verander niets aan wat je denkt. Je neemt het alleen waar.
  • En, hoe voel je je? Rustig, gejaagd, of misschien een beetje bang? Merk het op en verander er niets aan. Accepteer wat je voelt.
  • Wat voel je in je lichaam? Misschien kriebelt je neus. Of zitten je schouders een beetje vast. Je hoeft het alleen maar te voelen. Merk het op en verander er niets aan.

En, hoe was het? Wat heb je opgemerkt? En hoe voel je je nu?

Bewuste aandacht

Zo simpel kan mindfulness dus zijn. Sterker nog, de uitdaging van in het hier en nu zijn, zit ‘m juist in de eenvoud. Bedenk na het doen van deze ademhalingsoefening wat je zou willen doen. Of zou willen laten. En neem deze bewuste aandacht mee in de rest van de dag.

Aan de slag met mindfulness?

Wil je intensiever aan de slag met mindfulness? Dan zijn onze trainingen Mindfulness of Starten met Mindfulness wat voor jou. Lees er meer over en meld je aan.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 11 September, 2023, 12:18

Daphine Jacobs over vrouwelijk leiderschap: “Laat je niet gek maken”

Vrouwelijk leiderschap is vandaag de dag een groot onderwerp van gesprek. Er zijn steeds meer vrouwen in een leiderschapspositie. Reden voor Boertien Vergouwen Overduin om een training aan te bieden in Leiderschap door Vrouwen. Ook omdat een vrouwelijke leidinggevende zijn niet altijd zonder slag of stoot gaat. Dit merkt ook Daphine (Fien) Jacobs, managing director bij YoungCapital NEXT: het detacheringslabel van YoungCapital voor jonge IT- en finance-professionals. Vanaf 1 oktober komt daar een nieuwe richting bij: Public, specifiek voor gemeenten.

Lees verder