Menu
BVO logo

De ontwikkeling van Learning Agility binnen de zorgsector

De wereld waarin we leven is steeds minder voorspelbaar en een stuk complexer geworden. Hierdoor wordt een steeds groter beroep gedaan op het innovatie- en verandervermogen van mensen. Ook binnen de Zorg zien we dat er een verandering gaande is, al blijft de Learning Agility score in deze sector laag.

Werken volgens protocollen

Dit heeft alles te maken met de werkwijze binnen de zorgsector. Om succesvol te zijn in de Zorg, wordt er verwacht dat men de protocollen volgt. Protocollen geven aan hoe je in de dagelijkse praktijk stap voor stap moet handelen. De vrijheid van handeling is bij een protocol beperkt. Het toepassen van Learning Agility binnen deze sector lijkt dan ook tegenstrijdig. Learning Agility staat voor wendbaarheid en het snel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden of bijvoorbeeld eisen vanuit patiënten, toezichthouder, wetgeving of zorgverzekeraars. Spaarne Gasthuis heeft Learning Agility toegepast binnen de organisatie. Lees hier hoe ze dit hebben gedaan.

Innovaties binnen de zorgsector

Is er dan totaal geen innovatie binnen deze sector? Uiteraard wel! Die innovaties zien we bijvoorbeeld terug in de wijze waarop budgetten worden ingevuld. Voorheen was dit een grote pot met geld, tegenwoordig zijn er verschillende budgetten en budgethouders. Een wijziging als deze moet snel doorgevoerd worden en vraagt om aanpassing met medewerkers. 

Zorgsector versus andere branches

De mate waarin Learning Agility een rol speelt binnen verschillende branches, varieert behoorlijk. De verwachting is dat Learning Agility binnen de zogenaamde Tech-branches zoals IT, Zakelijke Dienstverlening en Energie het hoogst blijft. Immers verandert de dienstverlening in deze branches zo snel, dat het noodzakelijk is om bij te blijven. Een lagere Learning Agility binnen de zorgsector is niet direct zorgelijk, maar inherent aan de business.

Als HR-manager binnen de zorgsector is het belangrijk om zicht te hebben op het leer- en veranderpotentieel van je medewerkers. Zo kan je ze beter voorbereiden op de toekomst. Wil je hier meer over lezen, bekijk dan het whitepaper Learning Agility.

download whitepaper

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant