Menu
BVO logo

Slimmer Leren onmisbaar voor succes HNW - Boertiengroep bij BNR


Hoe kunt u de talenten in uw organisatie behouden? Door een lerende organisatie te blijven. In een radio-interview met BNR Zaken doen met... vertelt trainer/onderzoeker Jan-Willem Bouwmeester hoe medewerkers, met de inzet van moderne technologie, op afstand met én vooral van elkaar kunnen leren. Klik hieronder op de link om het interview te beluisteren.

Een heel onderzoek uitleggen in 9 minuten is natuurlijk lastig. We stelden een aantal extra vragen aan Jan-Willem Bouwmeester.

Vragen aan Jan-Willem Bouwmeester

1. Welke werkzaamheden zijn bij uitstek geschikt om op afstand te doen, via de moderne technologie? En welke voordelen biedt dat?

Effectief werken op afstand vraagt om twee dingen: rolduidelijkheid en taakduidelijkheid. In de startfase van een samenwerking is het vaak prettig om face-to-face af te spreken.  Doordat je elkaar in de ogen kunt kijken en afspraken kunnen maken, voel je beter aan of de ‘ja’ ook daadwerkelijk een ‘ja’ is. Dus voor het maken van samenwerkings-, rol- en taakafspraken is face-to-face contact erg goed.

Voor de concrete uitvoering van de samenwerking, zoals het schrijven van een projectplan of het maken van een presentatie, kan prima op afstand worden samengewerkt. Het grote voordeel is dat het reistijd scheelt, maar vaak ook effectiever is. Je bent flexibeler in tijd en ruimte.

2. Door het Nieuwe Werken zitten we steeds minder fysiek bij elkaar. Moeten we elkaar niet gewoon weer vaker opzoeken? Of kan dat niet meer?

Het is niet zozeer de vraag of het niet meer kan, het kan namelijk wel. Ervan uitgaande dat er voldoende werkplekken zijn. Maar veel organisaties kiezen voor kleinere huisvesting en beperking van fysieke arbeidsplekken. Een flinke bezuiniging. Daarnaast is tijd geld. Waarom zou je anderhalf uur in de file staan, als je die anderhalf uur ook thuis kan werken? We hebben de technologie en de middelen ervoor. Roepen dat het terug moet naar het oude vanwege een aantal kinderziektes is onzin. We moeten alleen goed gebruik maken van dat wat ons ter beschikking staat.

3. Hoe blijven we met die nieuwe technologie wél verbonden met elkaar?

Allereerst moeten managers zich ervan bewust zijn dat outputgericht sturen een grote valkuil met zich meebrengt. Individuele targets leiden tot individualistisch gedrag. En zeker in de context van HNW is dit onwenselijk. Dus, creëer gedeelde targets. Zorg dat mensen de middelen hebben om op ieder moment met elkaar in contact kunnen komen via zoveel mogelijk kanalen (denk aan webcam, chatprogramma, interne wikipedia’s en fora). Nog belangrijker: zorg dat mensen het nut en de noodzaak ervaren van deze middelen.

4. Wat is het verband tussen HNW en informeel leren?

Volgens eerder onderzoek zou Het Nieuwe Werken een negatieve invloed hebben op informeel leren (leren van elkaar, op de werkplek). Wanneer mensen plaats- en tijdonafhankelijk gaan werken, zouden zij het contact met collega’s kwijtraken en zou het informeel leren stagneren.

Wij vonden echter een ander verband, namelijk een positief verband. Wanneer mensen meer volgens HNW gaan werken, gaan zij namelijk ook meer informeel leren. Dit komt doordat mensen effectief gebruik maken van de nieuwe technologie rondom communicatie en kennisdeling.

5. Over welk onderzoek gaat dit en kan ik de onderzoeksgegevens krijgen?

Dit onderzoek naar HNW, Informeel Leren en Slimmer Leren heeft de Boertiengroep uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Een aantal grote corporates hebben aan dit onderzoek meegedaan en deze ontvangen nu als eerste de gegevens. Bent u ook geïnteresseerd in de onderzoeksgegevens? Stuur dan een e-mail naar j.w.bouwmeester@boertiengroep.nl

Conclusie

Zorg dus als organisatie dat uw medewerkers niet alleen de beschikking hebben over deze middelen, maar ze ook daadwerkelijk gebruiken! Maak werken met de iPad, Google Docs en Google Hangouts makkelijker, betrouwbaar én zorg voor de juiste toegevoegde waarde. Dan heeft HNW echt een positief effect op leren van en mét elkaar!

Auteur: Jan-Willem Bouwmeester

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant