Menu
BVO logo

Opleiding tot Gecertificeerd Coach: ervaringen

Roel Berkhout en Annelies van der Gulik hebben in november 2011 de Opleiding tot Gecertificeerd Coach met succes afgerond. Lees hoe zij op hun eigen manier deze opleiding beleefden én hoe zij hun doelstellingen behaalden. Roel is consultant bij een grote onderneming in Eindhoven en Annelies is weddingplanner bij haar eigen bureau Trouwgemak. Zij gingen hun wens achterna en startten in maart 2011 de Post HBO Opleiding tot Gecertificeerd Coach bij Jacqui Halmans en Anita Bakker.

Met welke verwachtingen begon je aan de opleiding en hoe sloot je deze af?

Roel: “De verwachting om een professionaliseringsslag te maken in mijn coachingsactiviteiten en te leren hoe ik met complexere coachvragen om kan gaan. Mijn verwachtingen zijn meer dan overtroffen. Ik krijg veel meer diepgang in mijn coachgesprekken en voel me zeker in de uitvoering.”

Annelies: “Ik begon nogal twijfelachtig, aangezien ik niet veel coachervaring had en redelijk onzeker was of ik wel een goede coach zou zijn. Ik heb de opleiding afgesloten met een zelfverzekerd gevoel. Ik weet nu wie ik ben als coach, waar mijn kracht ligt en welke coachees goed bij mij zouden passen. Daarnaast heb ik ervaren welke oefeningen ik leuk vind om toe te passen en waar mijn interesses liggen op coachgebied. Ik heb dus heel veel geleerd!”

Wat vond je het lastigst tijdens de opleiding en wat het prettigst?

Roel: “Een van de lastigste maar ook meest inspirerende onderdelen was het ontwikkelassessment. Confronterend maar zeer leerzaam. De grote variëteit aan activiteiten en oefeningen nodigde uit om jezelf tot het uiterste te ‘stretchen’.”

Annelies: “Wat ik het lastigste vond, was om het tussentijdse assessment te doen. Het is bijzonder spannend om een acteur te coachen waarbij het op video wordt opgenomen en waar je pittige feedback op krijgt. Het mooie hiervan is dat het je echt op scherp zet en dat je goed helder krijgt wat je nog te leren/te veranderen hebt. Het prettigst vond ik de eerlijke feedback van de trainers en medecoaches tijdens het hele traject. Dat helpt je echt verder in je ontwikkeling.

Wat vind je typerend aan de opleiders?

Roel: “Ze zijn zelf zeer authentiek. Ze durven het leerproces te versnellen door je vanuit respect te confronteren. Ze brengen zelf veel ervaring in en laten je kennismaken met verschillende methodieken. Zo kun je je eigen stijl ontwikkelen. En doordat er continu met twee trainers wordt gewerkt, is er ook veel ruimte voor persoonlijke feedback.”

Annelies: “Ze zijn betrokken, enthousiast, creatief en luisteren echt naar de behoefte van de groep. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld maar laten elkaar vrij voor de invulling van de eigen onderdelen. Op die manier krijgt de opleiding meer “echtheid” en ontstaan er voor de coaches zelf ook soms verrassende uitdagingen! De trainers weten een bijzondere sfeer te creëren en vast te houden over al die maanden. Wat best knap is, aangezien we elkaar steeds een paar weken niet zagen. Kortom: een bijzonder team!”

Wat doe je of ga je doen met het geleerde in de praktijk?

Roel: “Toepassen in verandertrajecten die ik doe binnen mijn werk. Tevens gebruik ik het om collega’s te coachen. En los van het coachen gebruik ik de vaardigheden ook dagelijks in mijn werk doordat ik beter heb leren vragen, waarnemen en interpreteren.”

Annelies: “Deze opleiding is een start van mijn bedrijf als coach. Ik weet dat ik nog veel te leren heb, maar ik heb nu de basisbagage in huis om mezelf als coach neer te kunnen zetten. Ik heb er zeker vertrouwen in dat dat goed komt!”

Wat heeft de opleiding je opgeleverd als mens?

Roel: “Een scherpere ‘foto’ van mezelf: wie ik ben en wat mijn stijl is als coach. En ik heb meer begrip waarom ik doe wat ik doe.”

Annelies: “Ik ben zeer diep gegaan in het reflecteren op mijn eigen handelen. Ik heb alles aangepakt waar ik tegenaan liep en waar ik iets aan wilde veranderen. En ik heb gemerkt dat ik daardoor nu veel steviger in mijn schoenen sta. Het heeft me veel inzichten gegeven in grote dingen, maar zeker ook in hele kleine patronen. Ik snap nu beter waarom ik iets doe en ik kan er nu echt iets aan veranderen.”

Welk ‘risico’ loop je als deelnemer aan de Opleiding tot Coach?

Roel: “De opleiding vraagt van je dat je redelijk ‘stevig’ in je schoenen staat. Vanuit inzicht leer je hoe je, op een voor jou passende manier, anderen kan coachen. Je moet wel bereid zijn om die reis aan te gaan.”

Annelies: “Het risico bestaat dat je zo diep gaat met jezelf dat je misschien een eigen coachtraject ingaat, of een half jaar langer over de opleiding doet. Maar dat risico moet je aan durven gaan als je coach wilt worden. Anders ben je ook niet in staat om je coachee een goede spiegel voor te houden. En ik durf dat risico nu te nemen!”

Zou je anderen de Opleiding tot Gecertificeerd Coach aanraden? En waarom wel/niet?

Roel: “Ik raad deze opleiding zeker aan! Als je een echte verdieping zoekt op het gebied van coaching, dan is het de investering in tijd en geld meer dan waard. Een voordeel is ook dat de opleiding erkend is. Hierdoor is het eenvoudiger om aan te tonen dat je een geschoolde coach bent.”

Annelies: “Ja absoluut! Het is een goed opgezette opleiding met voldoende diepgang. Het kan heel confronterend zijn, maar we hebben ook echt enorm veel gelachen. En dat is voor mij een erg fijne combinatie!”

Auteur: Jacqui Halmans

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant