De winter loopt ten einde, maar de lente lijkt nog niet echt in aantocht. De dagen zijn koud en grauw en we verlangen naar een glimpje zon en warmte. Ondertussen moet er natuurlijk ook gewoon gewerkt worden. Een goede periode om je hersenen een extra dopamineboost te geven!
Dopamine is een neurotransmitter. Een chemisch stofje in onze hersenen dat sterk betrokken is bij gevoelens van plezier en beloning. Het zorgt ervoor dat we gemotiveerd raken om iets te behalen en het tempert onze emoties (en daarmee impulsen).
Ik geef je 5 tips om je hersenen een boost te geven:
1. Eet tyrosinerijk
Tyrosine is een aminozuur en onder normale omstandigheden maakt ons lichaam daar zelf voldoende van aan. Tyrosine is een belangrijke factor in de aanmaak van onder andere dopamine. Producten als (rijpe) bananen, avocados, amandelen en pompoenen zijn natuurlijke leveranciers van tyrosine.
2. Zorg voor voldoende antioxidanten
Antioxidanten zijn belangrijk omdat ze zogenaamde ‘vrije radicalen’ (een type atoom) neutraliseren. Deze vrije radicalen hebben namelijk een schadelijke invloed op allerlei belangrijke cellen in ons lichaam. Ook dopamine is erg gevoelig voor deze radicalen.
Producten met antioxidanten houden dopamine (en daarmee het prettige gevoel) vast. Drie soorten producten die voor antioxidanten zorgen:
3. Vermijd 'slechte breinproducten'
Producten met verzadigde vetten, caffeïne, cholesterol en geraffineerde bloem hebben een negatieve invloed op het functioneren van ons brein in brede zin. Daarnaast verminderen zij de aanmaak van dopamine.
4. Beweeg!
30 minuten gematigd sporten is al voldoende om de boel op gang te helpen. Beweging en sport verhogen het percentage calcium in het bloed en daarmee de aanmaak van dopamine. Ook is bewegen een van de meest effectieve methoden tegen stress en neerslachtigheid.
5. Neem voldoende nachtrust
Als je slaapt gebruiken je hersenen beduidend minder dopamine. Hierdoor heb je overdag meer te verbruiken. Verder is voldoende nachtrust een essentiële voorwaarde om de hersenen effectief te laten functioneren.
Auteur: Jan-Willem Bouwmeester