Menu
BVO logo

Help je medewerkers naar de top

Een trappetje. Dat is volgens onze programmamanager Aleid Erbrink een van de dingen die je als leidinggevende nodig hebt om je mensen tot grote hoogte te brengen en hun talenten te laten benutten. Hoe dat werkt? Dat laat Aleid zien in deze aflevering van Management moves.

Te klein?

Aleid neemt presentatrice Sonja Silva mee naar een reuzestoel. Te hoog om op te klimmen? Zo lijkt het wel… Sonja voelt zich in elk geval erg klein naast die stoel en ziet niet zo 1, 2, 3 hoe ze erop zou kunnen klimmen. En dat is precies waar je als leidinggevende mee te maken krijgt als je je medewerkers wilt stimuleren om grote doelen te bereiken.

Aleid: “Als je mensen wilt stimuleren om maximaal hun talent in te zetten, dan hebben we allemaal wel iets te overbruggen. Want als we naar onszelf kijken, dan vinden we onszelf niet zo bijzonder, niet zo groot.” Dat komt misschien een beetje door onze Hollandse nuchterheid – doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg – maar heeft vooral met iets anders te maken.

Blinde vlekken

“Onze eigen talenten zijn voor onszelf zo gewoon, zo vanzelfsprekend”, legt Aleid uit. Daardoor hebben we last van blinde vlekken: we merken zelf niet op dat we ergens goed in zijn, laat staan dat dat iets bijzonders is. En dus zien we ook niet dat we die eigenschap of vaardigheid goed kunnen gebruiken in ons werk, dat die ook echt van waarde is.

Als leidinggevende heb je een ander perspectief, waardoor je de talenten van medewerkers soms beter waarneemt. Dat is belangrijk als je het beste uit je medewerkers wilt halen. Kijk bewust naar je mensen en vraag je af: wanneer zitten ze nou echt in een flow, wanneer genieten ze van wat ze doen? Weet wanneer jouw medewerkers shinen en waar ze vrolijk van worden, dan kun je ze beter helpen hun talenten te benutten.

Help met je trappetje

En dat is waar het trappetje om de hoek komt kijken: soms moet je je mensen even ergens overheen helpen. Hoe beter jij je medewerkers kent en weet waar ze wel en niet goed in zijn, hoe beter je hun bezwaren kunt beslechten. En als je als leidinggevende (mentale) obstakels weet weg te werken, dan ontwikkelen mensen zich sneller, beter en effectiever. Dus houd je trappetje gereed!

Wil je jouw trappetje ontwikkelen?

Dat kan bijvoorbeeld met onze Training Coachend Leidinggeven of het HBO Trainingsprogramma Coachend Leidinggeven. Wil je meer weten over deze of andere trainingen? Neem dan contact op met ons via 035 – 2 005 215 of info@bvo.nl. We staan je graag te woord.a

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder