Menu
BVO logo

'Katchy' feedback geven

Bij Boertien Vergouwen Overduin krijgen we regelmatig vragen over teambuilding, vergadertechnieken of het begeleiden van een MT. In deze situaties komen regelmatig dilemma’s in de communicatie aan bod, waarbij het in de kern vaak draait om maar één ding: we durven elkaar niet echt feedback te geven! In veel gevallen zijn we te lief voor elkaar. We draaien dan te veel om de hete brij heen. Of we zijn juist weer te confronterend, waardoor er vervolgens een week helemaal niet meer gecommuniceerd wordt. Ook gebeurt het vaak dat dingen worden uitgesproken naar elkaar, maar dat het de volgende dag op de werkvloer meteen weer misgaat.

Sinds kort maakt Boertien Vergouwen Overduin gebruik van de feedback-app 'Katch', waarmee mensen het geleerde direct op een speelse manier leren toepassen; op hun eigen werkplek, in hun eigen tijd, op de cruciale momenten. Wat is 'Katch' nu eigenlijk en hoe pas je dit effectief toe?

'Katch' als feedback-tool
Katch is een app (applicatie) die voor, tijdens en na een training gebruikt kan worden. Nadat je de app hebt gedownload, kun je collega’s uit je directe omgeving of je mededeelnemers aan een training uitnodigen. De resultaten van het feedback geven verschijnen in een 'online persoonlijk dashboard' op het scherm van je mobieltje. Hiermee heb je een persoonlijk en tastbaar instrument om te werken aan je eigen ontwikkeling en prestatieverbetering.

Vraag feedback direct na de actie
Bij beoordelings- en functioneringsgesprekken die slechts eenmaal per jaar plaatsvinden, is de tijd tussen de activiteiten en de feedback vaak veel te lang. Er worden belangrijke zaken besproken en afspraken gemaakt over het vervolg en de in gang te zetten acties. De app is ingericht op het vragen van feedback direct nadat een actie heeft plaatsgevonden. Zo blijf je als gebruiker in control en stel je je proactief op naar je collega’s en leidinggevende. Dit draagt bij aan een gevoel van autonomie en welbevinden. Feedback vragen vraagt dus om directe actie. Hoe vond je dat ik het projectplan uitgelegd heb? Of na een training gericht op overtuigender presenteren: Vond jij mijn presentatie overtuigend genoeg? Hoe sneller de feedback op de actie volgt, hoe effectiever de feedback is.

Focus je op talent
Feedback is essentieel in het vaststellen van iemands talenten. Collega’s zijn vaak veel beter in staat iemands talenten te bepalen, dan de persoon zelf. Zij zien jou elke dag acteren, dus waarom zou je hun niet vragen naar wat jouw echte talenten zijn? Ervaring leert dat de app optimaal werkt door deze te verbinden aan een korte trainingssessie, een webinar, individuele of teamcoaching, een competentietest of een (grootschalige) kick-off ter introductie van de app. Wees eerlijk en combineer het benoemen van iemands talent met korte opbouwende kritiek.

Houd het snel en simpel
Laten we feedback geven niet ingewikkelder maken dan dat het is. Het is vaak niet leuk om terug te kijken op iets wat niet lekker ging, maar het vragen om feedback blijkt de beste 'groeiversneller' te zijn.

Wilt u meer weten over het gebruik van deze feedback-app in een leertraject? Neem dan contact op met onze incompany- en maatwerkconsultants  via 035 695 62 11.
Deel dit artikel

Wellicht ook interessant