Menu
BVO logo

Communicatie op de werkvloer: zó verplaats jij je in de ander

Wil jij alles halen uit je communicatie op de werkvloer? Dan is het belangrijk om je te verplaatsen in je gesprekspartner. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar niet altijd makkelijk gedaan. Misschien kun je prima luisteren. En stel jij je altijd geïnteresseerd op, door vragen te stellen bijvoorbeeld. Maar luister je ook écht? Of dwalen je gedachten weleens af? En stel je één vraag? Of vraag je goed door?

Ben jij benieuwd hoe je alles uit een gesprek kunt halen? Wij helpen je met een aantal tips!

Lichaamstaal

Ga af op lichaamstaal! Hoe zit je gesprekspartner erbij? En hoe kijkt of klinkt hij of zij? Lichaamstaal kan een gesprek of verhaal soms nét een andere betekenis geven.

Vragen stellen

Waarschijnlijk doe je dit al wel. Maar toch blijkt het vaak lastig om vragen te blíjven stellen. Probeer dat toch eens. Door vragen te stellen kom je namelijk écht achter ideeën, gedachtes en gevoelens van je gesprekspartner. Dit geeft je ontzettend veel inzicht en waardevolle informatie.

Luister

Merk jij dat je weleens je gedachten laat afdwalen tijdens een gesprek? Misschien ben je al bezig met je reactie op het gesprek. Of je vult automatisch het gesprek al aan. Probeer eens actief te luisteren en je gedachten niet af te laten dwalen.

Samenvatten

Dit is fijn voor je gesprekspartner, maar ook voor jezelf! Het laat zien dat jij de ander begrepen hebt. Maar je onthoudt het verhaal van de ander zo ook beter. Daarnaast worden misverstanden zo vermeden.

Feedback

Zeg altijd duidelijk wat je vindt en denkt. Doe dit door de ander respectvol en duidelijk feedback te geven.

Stapje voor stapje

Probeer niet om alle tips in een keer toe te passen. Want je maakt het jezelf dan te lastig. Neem je voor om in elk gesprek één ding te doen. En kijk wat het je oplevert!

Je verder verdiepen in je communicatievaardigheden?

Kies dan voor een van onze trainingen op het gebied van effectieve communicatie. Bijvoorbeeld Interne Communicatie en Samenwerking of Effectief Vergaderen.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant