Menu
BVO logo

Duurzame inzetbaarheid: taal- en communicatievaardigheden

In de arbeidsmarkt van vandaag is duurzame inzetbaarheid een sleutelbegrip geworden. Het ontwikkelen van je vaardigheden is cruciaal om de uitdagingen van een dynamische werkwereld aan te gaan. In deze blog gaan we in op hoe taal- en communicatievaardigheden bijdragen aan duurzame inzetbaarheid.  

Waarom duurzame inzetbaarheid belangrijk is 

Duurzame inzetbaarheid gaat verder dan het behouden van een baan; het gaat om het voortdurend ontwikkelen van vaardigheden om waardevol te blijven in een steeds veranderende arbeidsmarkt, van intreden tot pensioen. Als je investeert in je duurzame inzetbaarheid, vergroot je je carrièrekansen en draag je bij aan de wendbaarheid en veerkracht van je organisatie. Het is een win-win situatie waarin jij én het bedrijf waar je werkt optimaal kunnen functioneren. Er is in 2021 zelfs een financiële regeling in het leven geroepen om duurzame inzetbaarheid te stimuleren; de MDIEU-regeling.  

Een andere reden om te investeren in duurzame inzetbaarheid, is de vergrijzing op de werkvloer. Door lagere instroom van jongeren en vroegere uitstroom van oudere medewerkers, wordt het steeds lastiger om aan kundige medewerkers te komen die tot hun pensioen willen blijven. Daarom wordt er zoveel geïnvesteerd in duurzame inzetbaarheid: om jou langer gemotiveerd, productief en gezond te houden op je werk.  

Het belang van taal- en communicatievaardigheden voor duurzame inzetbaarheid 

Er zijn een aantal vaardigheden die bijdragen aan je duurzame inzetbaarheid. Sterke taal- en communicatievaardigheden zijn hier onderdeel van. Waarom zijn deze zo belangrijk? En hoe kan jij ze aanscherpen? 

Taal 

Helder, correct en to-the-point taalgebruik vergroot je communicatieve effectiviteit en maakt je veerkrachtiger in een snel veranderende werkomgeving. Daarnaast vergroot het je professionaliteit. De makkelijkste tip om je taalvaardigheden direct aan te scherpen is, gemakkelijk gezegd, om je meer en bewuster bezig te houden met taal. Bijvoorbeeld door meer boeken en kranten te lezen, spelling- en grammaticaregels op te zoeken en anderen om hulp te vragen. Hierdoor werk je aan je taalvaardigheid en leer je effectiever te communiceren in verschillende contexten. En over effectief communiceren gesproken… 

Communicatie 

Hoe breng je boodschappen goed en effectief over? Communicatie is erg belangrijk om je werk goed gedaan te krijgen. Effectieve communicatie is dan ook zeer belangrijk voor je duurzame inzetbaarheid. Het gaat verder dan het overbrengen van informatie; het gaat over het opbouwen van sterke werkrelaties, het faciliteren van samenwerking en het tonen van leiderschap. In een tijd van diverse en verspreide teams zijn sterke communicatievaardigheden van onschatbare waarde. Een tip om deze vaardigheden te verbeteren: neem actief deel aan discussiegroepen, brainstorms of workshops. Zo verbeter je jouw luistervaardigheden én leer je empathisch te communiceren.  

Trainingen voor jouw duurzame inzetbaarheid 

Bij Boertien Vergouwen Overduin begrijpen we het belang van duurzame inzetbaarheid. Betere mensen maken een betere organisatie. Elk werkveld vernieuwt zich constant en daarom vernieuwen wij mee. Dit geldt ook voor de trainingen die wij aanbieden. Enkele van onze taal- en communicatietrainingen zijn door A+O Metalektro opgenomen in de catalogus Fit tot je pensioen, omdat deze volgens hen een sterke bijdrage leveren aan je taal- en communicatievaardigheden en daarmee je duurzame inzetbaarheid. Daarom lichten we deze trainingen hieronder kort toe. 

Training Correct Nederlands 

Wil je graag je schriftelijk Nederlands taalgebruik verbeteren? In de Training Correct Nederlands leer je op een leuke en interactieve manier taal- en spellingproblemen op te lossen en leer je om met meer gemak en zekerheid taalregels toe te passen.  

Basistraining Zakelijk Schrijven 

Schrijf jij veel e-mails, brieven, memo’s en andere zakelijke teksten? Word hier nog beter in met onze Basistraining Zakelijk Schrijven! Je leert hoe je met jouw teksten snel en effectief je doel bereikt én hoe je zorgt dat je lezers direct je tekst begrijpen. 

Training Professioneel Adviseren 

Is de adviseren een belangrijk onderdeel van jouw werk? Dan is de inspirerende Training Professioneel Adviseren voor jou. Je ontwikkelt de belangrijkste vaardigheden om te adviseren en leert hoe je de effectiviteit van je adviezen vergroot door beter rekening te houden met je doelgroep. 

Meer informatie over duurzame inzetbaarheid 

Wil je meer weten over deze en andere samenwerkings- en teamontwikkelingstrainingen? Bekijk dan de website fittotjepensioen.nl. En wil je andere vaardigheden aanscherpen? Bekijk dan onze andere trainingen.  

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant