Menu
BVO logo

Duurzame inzetbaarheid: samenwerken en teamontwikkeling

Bij Boertien Vergouwen Overduin staan we voor bijdragen aan een sterke arbeidsmarkt. Een belangrijk thema om dat te bereiken, is duurzame inzetbaarheid. Het werkplezier en de vaardigheden van medewerkers staan bij steeds meer organisaties hoog in het vaandel. In het kader hiervan gingen we eerder al in op het belang van taal- en communicatievaardigheden. Deze keer gaan we in op samenwerking en teamontwikkeling, hoe je beter kunt samenwerken met anderen én hoe je als leidinggevende een goede samenwerking faciliteert. 

Waarom duurzame inzetbaarheid? 

Er zijn twee grote trends die zorgen dat duurzame inzetbaarheid nu meer prioriteit heeft dan ooit. Enerzijds gaan maatschappelijke en technologische ontwikkelingen steeds sneller. Daarom is het belangrijk dat werknemers hun vaardigheden blijven ontwikkelen en inzetbaar blijven. Anderzijds komen er in verschillende sectoren en bedrijven steeds minder jonge werknemers bij en gaan oudere medewerkers eerder weg. Er zijn zo steeds minder kundige medewerkers die tot hun pensioen op dezelfde plek blijven werken. 

Hoe goede samenwerking en teamontwikkeling bijdragen 

Teams die effectief samenwerken en het goed met elkaar kunnen vinden zijn essentieel voor het werkplezier van medewerkers. Goede communicatie en effectieve samenwerking geven een medewerkers een gevoel van voldoening, synergie en onmisbaarheid. Daarnaast is een goed samenwerkend team erg goed voor het kennisniveau van de individuen in het team en voor de collectieve effectiviteit. Teamleden kunnen buitengewoon veel van elkaars ervaringen en expertises leren. En zo samen écht sterker staan dan alleen. 

Diverse teams 

Een trend die voordelen biedt, is dat teams steeds meer diversiteit kennen. Teamleden hebben verschillende achtergronden en daarom andere ervaringen, waar de andere teamleden van kunnen leren. Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee, want die verschillende achtergronden kunnen ook zorgen dat teamleden elkaar minder goed begrijpen en dat communicatie stroever gaat. Een open geest in deze communicatie kan heel erg helpen om de samenwerking met allerlei soorten mensen effectiever te maken. Luister naar de ervaringen van anderen met als doel ervan te leren. Wees je bewust van je eigen vooroordelen en probeer deze te vermijden. Stel ook vooral veel vragen en wees nieuwsgierig. Zo haal je het beste uit de samenwerking met een divers team. 

Het aansturen en ontwikkelen van teams 

Ben jij leidinggevende? Dan speel jij een sleutelrol in het richting geven aan goede samenwerking en het zorgen voor een veilige omgeving om dit te doen. Je bent naast de leidinggevende namelijk ook een coach, motivator en facilitator voor samenwerking, Zorg daarom dat iedereen een duidelijk doel en een duidelijke rol heeft en maak deze voor het hele team inzichtelijk in een document. Zo benut je ook de diversiteit in je team. Stimuleer open en eerlijke communicatie en leg prioriteit bij het geven en ontvangen van feedback. Maak het samenwerken ook leuk door bijvoorbeeld brainstorms, teamdagen en activiteiten te organiseren. En spoor je teamleden ook aan om hun samenwerkingsvaardigheden te ontwikkelen met cursussen of trainingen. Daarover gesproken… 

Trainingen voor jouw duurzame inzetbaarheid 

Bij Boertien Vergouwen Overduin zien we ook dat duurzame inzetbaarheid de aandacht moet krijgen. Wij zetten ons al jaren in voor betere medewerkers en toekomstbestendige organisaties. Dit doen wij ook op het gebied van samenwerking en teamontwikkeling met diverse trainingen. A+O Metalektro heeft enkele van deze trainingen opgenomen in de catalogus Fit tot je pensioen. Volgens hen dragen deze namelijk sterk bij aan duurzame inzetbaarheid. Hieronder zetten we deze trainingen kort in de spotlights. 

Training Diversiteit en Inclusie voor Professionals 

Diversiteit en inclusie zijn hot en happening. Wil jij meer inzicht en bewustwording in dit thema? Met de Training Diversiteit en Inclusie voor Professionals krijg je praktische handvatten om in je eigen werkpraktijk aan de slag te gaan met diversiteit en inclusie. 

Training Diversiteit en Inclusie voor Leidinggevenden 

Wil jij als leidinggevende een divers team waarin alle stemmen gehoord worden? Volg dan de Training Diversiteit en Inclusie voor Leidinggevenden. Je leert onder meer omgaan met stereotypes en vooroordelen en creëert een omgeving waarin uiteenlopende mensen effectief kunnen samenwerken. 

Training Effectief Samenwerken in Teams 

Werk je in een team? Wil je nog beter leren samenwerken en betere resultaten behalen? In de Training Effectief Samenwerken in Teams leer je hoe je optimaal kunt samenwerken met verschillende rollen en hoe je je communicatiestijl zo kunt afstemmen dat jullie de gezamenlijke doelen behalen. 

Meer informatie over duurzame inzetbaarheid 

Wil je meer weten over deze en andere samenwerkings- en teamontwikkelingstrainingen? Bekijk dan de website fittotjepensioen.nl. En wil je andere vaardigheden aanscherpen? Bekijk dan onze andere trainingen. Lees ook onze blog over de relatie tussen duurzame inzetbaarheid en taal- en communicatievaardigheden

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant