Menu
BVO logo

Wat is Learning Agility?

Wat doe je als je werkt aan een project of taken, maar invloeden van buitenaf ervoor zorgen dat dit werk vastloopt? Het kan bijvoorbeeld zijn dat nieuwe wet- of regelgeving tot gevolg heeft dat bepaalde onderdelen wel of niet meer uitgevoerd kunnen worden. Of dat het vertrek van iemand binnen het team zorgt dat er nieuwe taken voor jou ontstaan. Misschien worden jouw werkzaamheden wel helemaal anders vanwege technologische of maatschappelijke ontwikkelingen. Hoe ga je om met deze veranderingen? Dat vraagt om Learning Agility! Maar wat is het? En wat kan je ermee? 

Learning Agility: een belangrijke 21st century skill 

Learning Agility is in deze tijd een cruciale factor voor succes. Letterlijk vertaald naar het Nederlands is de betekenis van Learning Agility ‘wendbaarheid in leren’. Oftewel: het vermogen om in nieuwe of onbekende omstandigheden snel, flexibel en effectief nieuw gedrag te ontwikkelen en toe te passen. Dit zorgt ook dat veranderingen je minder in verwarring brengen en dat je daar met minder stress en meer zelfvertrouwen mee omgaat. Daarom is het eigenlijk voor iedereen en op elke werkvloer van belang. Veranderingen zijn immers onvermijdelijk in het leven. Het hebben van een hoge Learning Agility helpt je vooruit en is een van de weinige voorspellers van succes in deze roerige tijden. En gelukkig kan je je hierin ontwikkelen.  

De vijf dimensies van Learning Agility 

  • Change agility: mensen met een hoge change agility gedragen zich nieuwsgierig, houden van 'het onbekende' en leren het liefst door erin te springen; 
  • Mental agility: mensen met een hoge mental agility lopen warm voor complexiteit, zijn in staat grote hoeveelheden informatie te verwerken, zien verbanden en komen met creatieve oplossingen; 
  • People agility: mensen met een hoge people agility zijn zeer geïnteresseerd in wat anderen te zeggen hebben, gaan aan op verhalen en sparren graag; 
  • Results agility: mensen met een hoge results agility stellen zichzelf graag uitdagende doelen, focussen zich vaak op één punt aan de horizon en zijn in staat focus te houden. 
  • Self-awareness: wanneer mensen hoog scoren op self-awareness, zoeken zij waardevolle feedback en reflecteren zij met grote regelmaat op hun ontwikkeling en prestaties.  

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze blog over de over de vijf dimensies van Learning Agility.  

Hoe verbeter je je Learning Agility? 

De vijf dimensies hierboven kunnen helpen om richting te geven aan het vergroten van jouw Learning Agility. Je kunt beginnen met het doen van onze Learning Agility test om erachter te komen hoe learning agile jij bent op (een of meer van) deze dimensies. In de test worden vragen gesteld die je met “ja” of “nee” kunt beantwoorden. De vragen die je met “nee” hebt beantwoord geven je meteen een idee van waar je nog in kunt groeien. Hiermee kun je bijvoorbeeld een plan maken per dimensie en deze op je werk in de praktijk brengen. In onze blog met daarin 10 tips om je Learning Agility te verbeteren, lees je meer over hoe je deze dimensies kunt inzetten om meer learning agile te worden. 

Nieuwsgierig naar meer over Learning Agility? 

Wil je meer weten over Learning Agility? Lees dan onze whitepaper. En wil je écht ver de diepte in en je eigen Learning Agility blijvend vergroten? Bekijk dan onze training Learning Agility.  

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder