Menu
BVO logo

De kracht van microlearning

Tijd is een schaars goed en werk neemt steeds meer tijd in beslag. Bovendien wordt in deze veranderende samenleving het belang van blijven leren constant benadrukt. Maar als je zo’n druk leven hebt en ook nog wat vrije tijd wilt, wanneer moet je dan de tijd nemen om te leren? Microlearning is de oplossing! In deze blog leggen we uit wat microlearning precies is en wat de voordelen zijn. Ook noemen we wat voorbeelden van bekende microlearningconcepten en introduceren we onze eigen mogelijkheid tot microlearning.

Wat is microlearning?

Microlearning is een leermethode waarbij het hele leerpad in kleine beetjes aan je wordt voorgeschoteld. Geen lange trainingssessies, maar korte stukjes leerinhoud die makkelijk kunnen worden opgenomen en toegepast. Deze inhoud kan worden gepresenteerd in verschillende vormen, zoals video's, quizzen, spelletjes, infographics, podcasts en nog veel meer. Zo wordt leren eenvoudiger, laagdrempeliger en sneller.

De voordelen van microlearning

Microlearning maakt het mogelijk om op een zelfgekozen moment en in slechts enkele minuten te kunnen leren. Als werkende professional heb je niet altijd de ruimte om tijd te maken voor een training, cursus of opleiding. Met microlearning kun je makkelijker de tijd nemen om te leren, omdat de korte leereenheden beter in je drukke schema passen. Bovendien maakt de bite-sized aanpak van microlearning het mogelijk om te leren tijdens korte pauzes, zoals tijdens het wachten op een vergadering of tijdens de lunchpauze.

Een ander voordeel van microlearning is dat het leren beter wordt geïntegreerd in het dagelijks leven. Omdat de inhoud klein en behapbaar is, kunnen deelnemers de opgedane kennis direct toepassen in hun werk. Hierdoor blijft stof langer hangen. Bovendien zijn de korte leereenheden vaak opnieuw te bekijken, zodat de learnings door herhaling langer kunnen beklijven.

De wetenschap achter microlearning

In 2015 heeft de Technische Universiteit Dresden in Duitsland de effectiviteit van korte leereenheden onderzocht. De methode was om de studenten in groepen een lange tekst te laten lezen. Tijdens het lezen werden ze een aantal keer onderbroken om vragen te beantwoorden over wat ze zojuist hadden gelezen. Elke groep kreeg een ander aantal onderbrekingen: de eerste groep kreeg maar twee keer een onderbreking om vragen te beantwoorden, de tweede groep kreeg iets meer onderbrekingen en de derde groep kreeg de meeste onderbrekingen. Wat bleek: de groep die het vaakst werd onderbroken had de minste tijd nodig om de vragen te beantwoorden én had de beste scores.

Het onderzoek van de Duitse universiteit toont aan dat korte blootstellingen aan informatie een betere retentie bevorderen dan langdurige sessies. Hoe kleiner de hoeveelheid content per keer, hoe minder het brein van een persoon hoeft te verwerken en hoe beter het blijft hangen. Dit wordt het spacing effect genoemd. Gecombineerd met regelmatige herhaling van de stof zorgt dit dat theorie veel beter kan worden opgeslagen in het langetermijngeheugen. H2: Bekende microlearningconcepten

Er zijn verschillende bekende concepten en cases rondom microlearning. Veel bedrijven hebben al een manier gevonden om microlearning in te zetten als oplossing voor leervraagstukken. Hier zijn een aantal voorbeelden.

LinkedIn Learning

LinkedIn Learning is een online platform dat duizenden bite-sized cursussen aanbiedt over verschillende onderwerpen. Met LinkedIn Learning kunnen professionals hun vaardigheden verbeteren en nieuwe kennis opdoen in korte, behapbare sessies. Dit stelt hen in staat om zich voortdurend te blijven ontwikkelen, zelfs met een drukke agenda.

Duolingo

Deze populaire taalapp maakt gebruik van microlearning en gamification om mensen een nieuwe taal te leren. Duolingo levert dagelijkse lessen in de vorm van quizvragen. Deze lessen kosten vaak maar 2 tot 5 minuten. Hierdoor kunnen gebruikers regelmatig oefenen en nieuwe woorden en zinnen leren. Ook motiveert Duolingo je door middel van een soort zegereeks om elke dag terug te blijven komen.

Domino’s Pizza Maker

Ook voor onboarding wordt microlearning regelmatig ingezet. Domino’s Pizza Maker is een online cursus voor beginnende pizzabakkers bij Domino’s Pizza. Als gebruiker krijg je korte video’s en spelletjes die het maken van een pizza simuleren. Zo leren de beginnende pizzamakers het productaanbod kennen voordat ze de hectische keuken in stappen en zijn ze goed voorbereid op hun werk.

Hoe zet Boertien Vergouwen Overduin microlearning in?

Ook wij zien de toenemende behoefte aan efficiënt, effectief en flexibel leren voor werkende professionals. Ons antwoord op die behoefte: BVO Bites! Je krijgt een maand lang elke werkdag in de ochtend een korte audiobite via WhatsApp met daarin een tip of oefening uit onze toptrainingen in de thema’s timemanagement, communicatie, leiderschap en persoonlijke effectiviteit.

De tips zijn zo ontworpen dat je ze dezelfde werkdag nog kunt toepassen in je werk. En combineer je deze met een training? Dan vergroot je door de herhaling van de stof uit de training je leerrendement en de effectiviteit van de training. Bovendien creëer je een stok achter de deur om daadwerkelijk aan de slag te gaan met het geleerde uit een training, in minder tijd. Benieuwd hoe dit werkt? Vraag de gratis proeverijweek aan!

Meer weten? Neem contact op!

Ben jij benieuwd hoe BVO Bites past bij jouw specifieke leervraagstuk of wil je meer informatie? Onze opleidingsadviseurs staan klaar om al je vragen te beantwoorden! Neem gerust contact op of bel 035 - 6 956 200.
Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder