Menu
BVO logo

Alles wat je moet weten over Birkman

Effectief en goed leiderschap begint bij diepgaande zelfkennis. Wie ben je en waar ben je goed in? Een antwoord vinden op deze en soortgelijke vragen kan heel uitdagend zijn. De Birkman-methode kan jou helpen om effectief zelfinzicht te vergaren en dit om te buigen naar concrete ontwikkelpunten. De methode wordt al jarenlang toegepast in onze trainingen en Strategisch Leiderschapsprogramma’s. Maar waarom? Marcel van der Loo, directeur van Birkman Nederland, vertelt welke meerwaarde de Birkman-methode biedt en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen met de inzichten uit deze methode. 

Wat is de Birkman-methode? 

De Birkman-methode is een wereldberoemd zelfbeoordelingsinstrument, ontwikkeld door organisatiepsycholoog dr. Roger W. Birkman. Het meet onder meer je werkstijl, stressgedrag, behoeften en motivatie ten aanzien van je werkomgeving. Daarnaast ontdek je niet alleen wie je bent, maar vooral ook waaróm. 

De Birkman-methode is een zelfbeoordelingsinstrument, maar met die benaming doe je de Birkman-methode eigenlijk geen eer aan, geeft Marcel van der Loo aan. “Er bestaan al best veel professionele zelfbeoordelingsinstrumenten, zoals de DISC-test en de Big Five. Toen ik voor het eerst hoorde van Birkman, voelde het als dertien in een dozijn. Niets bleek minder waar! De meeste van dit soort instrumenten gaan vooral over zelfperceptie, dus hoe je naar jezelf en je eigenschappen kijkt. Birkman gaat daarnaast ook dieper in op sociale perceptie: wat is het gedrag van je medewerkers en welke behoeftes liggen daaraan ten grondslag? Die extra dimensie en de inzichten die je daarmee vergaart, geven een veel duidelijker beeld van jouw ontwikkelpunten als leider.” 

Hoe de Birkman-methode werkt 

De Birkman-methode is een krachtig hulpmiddel voor de ontwikkeling van leiders én teams. Aan de hand van meer dan 265 vragen schep je een helder beeld van jouw persoonlijkheidsprofiel. Dit profiel vind je naderhand terug in een aantal heel specifieke rapporten. Bovendien geeft de Birkman-methode inzicht in vier belangrijke perspectieven van je persoonlijkheid: 

  1. Motivatie: Dit element geeft inzicht in je drijfveren en de factoren die jou aanzetten tot actie. Begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt en wat jou energie geeft, is essentieel voor persoonlijke groei en effectiviteit. 
  2. Zelfperceptie: Hierbij gaat het om hoe je naar jezelf kijkt, wat je sterke punten zijn en welke uitdagingen je ervaart. Zelfbewustzijn helpt je om je eigen gedrag beter te begrijpen en te optimaliseren. 
  3. Sociale perceptie: Dit aspect richt zich op hoe je anderen waarneemt en hoe je het gedrag van collega’s, vrienden of familieleden interpreteert. Het begrijpen van sociale dynamiek is cruciaal voor effectieve communicatie en samenwerking. 
  4. Mindset: Dit verwijst naar je overtuigingen en denkpatronen. Een positieve mindset kan je veerkracht vergroten en je helpen om met uitdagingen om te gaan. 
      

Birkman en perceptie 

De Birkman-methode gaat uit van de gedachte dat jouw percepties over de omgeving voor het overgrote deel jouw aanpak bepalen. Percepties kloppen echter niet altijd. En daar zit de winst, legt Marcel uit. “Je geeft leiding op basis van je eigen percepties over de behoeften van de medewerkers. Jouw percepties over jezelf en over anderen helpen je enorm om te snappen hoe jij werkt en hoe anderen werken. Echter, deze percepties zeggen vaak meer over jou dan over de ander. De zelfkennis die je vergaart door de Birkman-methode, helpt jou om jezelf voortdurend te toetsen op die percepties. En daardoor vertaal je die percepties vaker naar de juiste acties.” 

Leren na de Birkman-methode 

Marcel benadrukt dat jij niet op identiteitsniveau hoeft te veranderen om een goede leider te worden. “In de Birkman-methode adviseren we vooral een meer flexibele leiderschapsstijl, Als je een keer ander gedrag laat zien, dan is dat geen verandering op persoonsniveau, maar het zorgt wel voor een flexibelere stijl. De situatie en je mensen vereisen soms een andere aanpak dan waar jij sterk in bent. Door daar flexibel in te zijn, kun je veel meer tegemoetkomen aan de behoeften van je mensen. En dan ben je per definitie een betere leider.” 

Beter samenwerken door Birkman 

De vragen die door de Birkman-methode beantwoord worden, helpen niet alleen op individueel niveau, maar kunnen ook teams versterken. “Met de Birkman-methode ontdek je ook waar je energie van krijgt en wat je leuk vindt om te doen”, legt Marcel uit. “Als je taken binnen je team op basis daarvan verdeelt, werkt iedereen al meteen een stuk plezieriger. Ook biedt de Birkman-methode inzicht in wat je nodig hebt van anderen om optimaal te presteren. Je krijgt meer inzicht in hoe je elkaars werkstijlen naar elkaar toe kunt brengen om de samenwerking te optimaliseren. Het is het dus absoluut waard om deze methode met heel je team te ontdekken!" 

Birkman en strategisch leiderschap 

Bij Boertien Vergouwen Overduin geloven we in het belang van het ontwikkelen van effectief leiderschap door middel van inzicht en groei. Daarom is de Birkman-methode onderdeel van onze Strategisch Leiderschapsprogramma's. Aan het begin van het programma vul je de online Birkman-vragenlijst in en ga je tijdens een persoonlijke intake op de resultaten in met je eigen Birkman-coach. Zo bepaal je je eigen ontwikkeling en vertaal je deze samen met de Birkman-coach door naar het programma. 

Door deelnemers in staat te stellen hun eigen persoonlijkheid en gedragsstijlen te begrijpen, leggen we de basis voor hun leiderschapsontwikkeling. De deelnemers ontdekken hun groeimogelijkheden en worden daar meteen in begeleid. Onze programma's bieden een combinatie van theoretische kennis, praktische vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling, waardoor deelnemers worden uitgerust om uitdagingen aan te gaan en succesvolle leiders te worden in hun organisaties. 

Meer weten over Birkman en onze Strategisch Leiderschapsprogramma’s? 

Marcel van der Loo vertelt nog veel meer over de Birkman-methode in onze podcast Lift Up

In zijn boek ‘De Perceptie Paradox’ geeft Marcel handvatten om te veranderen voorbij je eigen perspectief. En ben jij klaar om met de Birkman-methode aan de slag te gaan en jouw leiderschap direct naar een hoger niveau te tillen? Ontdek dan onze Strategisch Leiderschapsprogramma’s!  

Wil je meer weten over hoe de Birkman-methode je kan helpen bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling? Of wil je weten welk Strategisch Leiderschapsprogramma goed aansluit op jouw leerbehoefte? Neem dan contact met ons op. 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant