Werkgeluk: hoe blij ben jij met je werk?

Hoe gelukkig word jij van je werk? Juist nu iedereen de mond vol heeft over werkgerelateerde stress, is het tijd om na te denken over werkgerelateerd geluk. Dat vindt Cynthia Noordoven-Smit, trainer en coach op het gebied van werkgeluk: “Als ik mensen mag uitdagen, gaan ze vooral op maandag blij naar hun werk.”

Werkgeluk is maatwerk

Werken doen de meeste mensen een aanzienlijk deel van hun leven. Juist daarom is het belangrijk dat ze daarbij een positieve focus ervaren. Vanuit die gedachte geeft Cynthia al jaren werkgelukworkshops bij organisaties, zowel aan (HR-)managers als aan medewerkers.

“Werkgeluk betekent voor mij dat je blij wordt van je werk omdat je ervaart dat je talenten aansluiten bij wat je doet. Niet dat je dan de hele dag moet rondhuppelen als een blij ei. Werkgeluk zit niet in de softe hoek, maar is serious business. Uit diverse onderzoeken blijkt dat gelukkige medewerkers minder vaak ziek zijn, beter samenwerken en dus productiever zijn. Ruim een miljoen Nederlanders lopen jaarlijks risico op een burn-out of andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. Die zouden baat hebben bij meer positieve werkervaringen ”

“Achter werkgeluk zit een theorie met drie strategische speerpunten: zingeving, samenwerking en zelfontplooiing. Vanuit die niveaus gaan mensen bij mij aan de slag met de vraag: waar word ik op mijn werk nou gelukkig van? Dat pakt bij iedereen weer anders uit. Werkgeluk is maatwerk. Wat mij blij maakt, hoeft jou natuurlijk helemaal niet blij te maken.”

Happy Performer

“Voor Boertien Vergouwen Overduin heb ik net 4 nieuwe werkgelukworkshops ontwikkeld. Hierbij werk ik onder andere samen met musicalster en stemcoach Jeannine La Rose. Jeannine, bekend van musicals als Mary Poppins en The Color Purple, waarin ze de rol van Oprah Winfrey speelde, weet natuurlijk alles van performen. Uitstraling is daarbij heel belangrijk. Net als lekker in je vel zitten en het samenspel met anderen. Al die aspecten hebben we verbonden aan werkgeluk. Zo hebben we, uitgaande van de theorie, een heel sensitieve workshop ontwikkeld, waarin mensen het maximale uit zichzelf kunnen halen.”

Ga voor jouw werkgeluk

“Vooral rond deze tijd van het jaar, zo eind januari begin februari, krijgen veel mensen het mentaal moeilijker. Ik heb er zelf ook een beetje last van. Je staat aan het begin van het nieuwe jaar, het is weer business as usual – files, deadlines, afspraken – en het is nog lang geen lente. En o ja, je had ook zoiets als goede voornemens… Tegelijkertijd is dit juist ook de periode om na te denken over wat jou gelukkig maakt op je werk en hoe je dat kunt bereiken. Ja, maandagen kunnen zwaar zijn, maar je kunt ze ook licht houden.”

De smaak te pakken?

Heb jij na het lezen van dit artikel de smaak te pakken en wil je meer weten over hoe jij jouw werkgeluk of dat van anderen binnen jouw organisatie kunt vergroten? Neem dan contact op met onze afdeling Sales via 035 - 6 956 200 of info@bvo.nl. We vertellen je graag meer over de trainingen en workshops die we op dat gebied aanbieden. Of bekijk de trainingen Persoonlijke Effectiviteit.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant