Menu
BVO logo

Verhoog je leestempo: Van 250 naar 500 woorden per minuut

Zo aan het einde van 2010,
zul je veel eindejaarsverslagen en -rapporten zien.
Valt teksten lezen jou ook zo zwaar?
En ben je er niet gauw mee klaar?
Hier een tip om je te motiveren:
Snellezen dat kun je leren.


Een verdubbeling van het aantal gelezen woorden. Dat is één van de resultaten van de training 'Snel lezen'. Wij zien dit resultaat als een belangrijke reden voor mensen om mee te doen aan deze training. Deelnemers die normaliter in tijdnood komen, ervaren de verdubbeling van het aantal gelezen woorden als een verademing. Andere deelnemers vinden weer dat ze te weinig informatie uit een tekst halen binnen een reëel tijdsbestek en komen meer voor de technieken om op dit punt winst te boeken. Hieronder krijg je antwoord op de meest gestelde vragen over snel en effectief lezen.

Is lezen nou echt zo lastig?

Voor veel mensen is lezen inderdaad lastig. Er zijn er die echt alles willen lezen, van de eerste tot de laatste letter. Zij kunnen zich er niet toe zetten om tekst over te slaan. Tijdens de leesoefeningen in de training raken deze deelnemers ook in paniek. Uiteindelijk lukt het wel: ze gaan inzien dat je, als je woorden overslaat, niet direct informatie mist. Door veelvuldig te oefenen beseffen ze uiteindelijk dat ze heel goed begrijpen waar de tekst over gaat.

Kun je ook meer dan een verdubbeling van het aantal woorden bereiken?

Er zijn altijd deelnemers die iets hoger uitkomen, maar die verdubbeling is het gemiddelde dat wij hanteren. Op de covers van Amerikaanse literatuur over snellezen zie je wel eens spectaculaire winstpercentages staan, maar die hebben wij in de praktijk nog niet meegemaakt. De meeste deelnemers zijn erg tevreden met die verdubbeling, want ze zijn na de training nog maar de helft van hun oorspronkelijke leestijd kwijt. Er is trouwens wel een maar. Deelnemers die de neiging hebben om alle woorden ook zachtjes uit te spreken, hebben meer moeite om hun leessnelheid te verhogen. Zij leren in de training eerst deze gewoonte af.

Als je een slechte tekst hebt, dan heb je toch niets aan snellezen?

Dat horen wij vaak in de training. Je kunt in zo'n geval natuurlijk teruggaan naar de schrijver, maar dat is niet altijd een optie. In de praktijk blijkt dat juist bij een slechte tekst, de snellees- en leestechnieken hun voordeel hebben. Natuurlijk kost het allemaal wel iets meer tijd dan bij een goed gestructureerde tekst, maar je bent toch altijd sneller klaar. Bij slechte teksten is overigens ‘mindmappen' als registratietechniek zeer bruikbaar. Deze oefenen we dan ook in de training.

En wat is waar van de kritiek: snellezen levert geen tekstbegrip op?

Die angst bestaat ook bij deelnemers. Je moet het zo zien. Mensen die snel door een tekst gaan, zijn zeer geconcentreerd aan het lezen. Dat geldt in veel mindere mate voor langzame lezers. Die zijn door hun traagheid veel sneller afgeleid en zijn uiteindelijk langer bezig.

Maximale leestijd voor dit interview: 1 minuut en 6 seconden.

Auteur: Henriëtte Houët

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant