Menu
BVO logo

Vergroot het werkgeluk van jouw werknemers

Niet elke werknemer is een open boek. Als leidinggevende is het soms lastig om te weten hoe het écht met je werknemers gaat. Goed waarnemen is daarom het devies: wat zie je je medewerkers doen, wat hoor je ze zeggen? Heb je het gevoel dat ze gelukkig zijn, of valt er nog iets bij te sturen?

In deze aflevering van Management moves gaat onze programmamanager Aleid Erbrink in op werkgeluk. Hoe zorg je er als werkgever of leidinggevende voor dat jouw werknemers werkgeluk ervaren?

Vooropgesteld: als werkgever ben je niet primair verantwoordelijk voor het werkgeluk van jouw werknemers. Mensen zijn in de eerste plaats zélf verantwoordelijk voor hun geluk – ook hun werkgeluk. Maar als leidinggevende heb je er wel veel invloed op.

Het begint met Vitamine A

‘‘Het begint allemaal met Vitamine A’’, vertelt Aleid. ‘‘Aandacht, Aandacht, Aandacht. Wees oprecht nieuwsgierig naar je medewerkers: wat zit er onder die buitenkant? Stel vragen om ze écht te leren kennen: Wat is voor jou belangrijk? Waar droom je van? Wat zou je nog willen realiseren? Welk talent wil je graag inzetten?’’

Aandacht is een middel om informatie op te halen, doorvragen helpt om informatie te krijgen. Maar het feit zelf dat je als leidinggevende belangstelling toont voor je medewerker, werkt al werkplezier-verhogend.

Daarna is het een kwestie van puzzelen

Vervolgens zijn het vaak kleine dingen die helpen om het werkgeluk te vergroten. Welke dingen dat precies zijn, verschilt per persoon. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld behoefte om tussendoor te sporten, anderen zijn eerder geholpen met een flexibel werkritme of verandering van werkzaamheden.
 
Bekijk per medewerker: wat werkt voor jou nou het beste? En in hoeverre kun jij als leidinggevende die behoeften en wensen faciliteren? Speel hier een beetje mee, zowel op individueel als op teamniveau. Misschien kun je de taakverdeling binnen het team zo aanpassen dat die meer tegemoetkomt aan de persoonlijke voorkeuren en (ontwikkel)wensen.
 
‘‘Uiteindelijk is werkgeluk echt een puzzel die je samen met je medewerkers hebt op te lossen,’’ vat Aleid het vraagstuk samen.

Meer werkgeluk in jouw organisatie?

Wil jij serieus aan de slag met het werkgeluk binnen jouw team of organisatie? En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op met ons via 035 – 2 005 215 of info@bvo.nl. We bekijken graag samen met jou wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen!

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant