Menu
BVO logo

Van soft skills word je sterk

Management Traineeship Stork: “Echte leiders maken zichzelf”

Jonge toptalenten opleiden tot de managers van de toekomst. Dat is het doel van het Management Traineeship van Stork, waarvoor Boertien Vergouwen Overduin het profiel ontwikkelde. In gesprek met Arjan de Bruijn, manager van de Stork Academy Continental Europe, en Anja Goedkoop, behalve programmamanager bij Boertien Vergouwen Overduin ook trainer en coach binnen het traject.

Het diepe in en zwemmen maar

Stel, je bent 23, hebt net je diploma Technische Bedrijfskunde binnen en je komt, páf, op een miljoenenproject in Saoedi-Arabië te zitten. Je krijgt daar verantwoordelijkheden, en niet alleen maar een beetje. Nee, je coördineert de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden aan een raffinaderij bij een grote klant. Daarvoor moet wel de installatie helemaal plat. En uitlopen is geen optie, want dat zou miljoenen aan omzetderving betekenen.” Anja vertelt het zoals het is. Dit is wat je kunt verwachten als je deelneemt aan het Management Traineeship van Stork. Voor de gemiddelde junior medewerker een ondenkbaar takenpakket, voor de zorgvuldig geselecteerde young professional de praktijk van alledag.

Het diepe in en zwemmen maar, daar komt het voor de Stork-trainees op neer. Arjan: “Wij leiden de toptalenten van vandaag op tot de managers van morgen. Dan moet je niet teveel willen beschermen, je moet blootstellen en vrijlaten. Ruimte bieden voor persoonlijke groei. Maar ook de optimale setting creëren waarin mensen kunnen ervaren wat het betekent om zelf verantwoordelijkheid te nemen.” Die kerngedachte vormde het vertrekpunt voor de co-creatie tussen Stork en Boertien Vergouwen Overduin.

Geen klasje

Het begon met een vraag van Stork, nu zo’n zes jaar geleden. Arjan: “We wilden de basis leggen voor een goede opvolging van het bestaande management. Die behoefte hadden we eigenlijk continu, daarin zijn we denk ik niet anders dan alle andere technische bedrijven om ons heen, maar wij besloten onze succession planning te versterken met een management-traineeship. Hoe dat traineeship er precies uit moest komen zien, wisten we toen nog niet. Maar één ding wisten we wel: we wilden een doorlopende selectie van kandidaten, zonder vast beginmoment. Met maar één reden: écht alleen de allerbesten in huis halen. En ja, die melden zich nu eenmaal niet allemaal op 1 maart aan.”

“Ik wist meteen: oké, we gaan dus geen klasje maken,” vult Anja aan. Dat continu op zoek zijn naar geschikte kandidaten zorgt voor een dynamische groep, met een constante in- en uitstroom. Voor sommige trainees zit die twee jaar er bijna op, terwijl anderen net starten. Ze leren daarmee heel veel van elkaar, en het blijft spannend. Maar het vraagt natuurlijk wel wat van het ontwerp van je traineeship. Je kunt geen standaardprogramma aanbieden waarbij je iedereen langs dezelfde rij onderwerpen trekt. In plaats daarvan kozen we voor workshops Personal Leadership. Elke trainee krijgt tijdens de bijeenkomsten anderhalf uur de vloer om persoonlijke dilemma’s in de groep te gooien. Ik bedenk daar dan ter plekke een workshop voor, waarbij de overige deelnemers ook aanwezig zijn en soms ook een rol in hebben.”

Dragons’ Den 

Verreweg het meest prestigieuze onderdeel van die workshops is de Dragon’s Den in de avonden. Twee trainees presenteren hun project, inclusief hun aanpak en ontwikkeling, aan de senior directieleden van Stork. “En als díe daar wat van vinden, dan zal je het weten ook”, benadrukt Anja. “Klinkt eng, maar we hebben ontdekt dat de trainees het ook wel een kick vinden. Het is per slot van rekening ook hét moment om jezelf even in de etalage te zetten voor het senior management. Want dat zijn dus wel de dames en heren die over jouw toekomst gaan.” Arjan wordt op zo’n avond vaak positief verrast: “Een wat introverte jongen, een echte Groninger, op het eerste gezicht bepaald niet de leader of the gang, die zie ik dan een presentatie geven alsof hij al jaren niets anders doet. Die jongen is echt boven zichzelf uitgestegen. Hoe te gek is het dan dat hij op zo’n moment complimenten krijgt van senior managers.”

“Het mooie vind ik dat zo iemand dat eigenlijk helemaal zelf voor elkaar heeft gekregen”, besluit Anja. “Wij gaan ervan uit dat mensen zelf al de potentie tot leiderschap hebben, daar zijn ze ook op geselecteerd. Het is aan ons om de randvoorwaarden te scheppen waarin die persoonlijke kracht tot uitdrukking komt. Het vuurtje aanwakkeren, dat is eigenlijk wat wij doen. Echte leiders maken zichzelf.” 

Nieuwsgierig naar meer?

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant