Menu
BVO logo

Topklinisch ziekenhuis Spaarne Gasthuis omarmt verandering

Verandering zit in het DNA van het Spaarne Gasthuis. Voortgekomen uit een fusie tussen het Kennemer Gasthuis en het Spaarne Ziekenhuis, heeft het topklinisch ziekenhuis intussen een topambitie: de allerbeste zorg in de regio bieden. Hiervoor moet het management wendbaar blijven. Reden voor ons om een reeks Learning Agility-workshops op maat te ontwikkelen.

Ontdek wat Learning Agility in de praktijk kan betekenen

Verandering zit in het DNA van het Spaarne Gasthuis. Voortgekomen uit een fusie tussen het Kennemer Gasthuis en het Spaarne Ziekenhuis, heeft het topklinisch ziekenhuis intussen een topambitie: de allerbeste zorg in de regio bieden. Hiervoor moet het management wendbaar blijven. Reden voor ons om een reeks Learning Agility-workshops op maat te ontwikkelen.

De opdracht: managers nóg wendbaarder maken

Als topklinisch ziekenhuis houdt het Spaarne Gasthuis zich bezig met opleiding en onderwijs, het bevorderen van hoogwaardige patiëntenzorg en toegepast wetenschappelijk onderzoek. Maar het ziekenhuis wil altijd meer, altijd beter, op alle terreinen. Om die topambitie waar te maken, moet het management wendbaar blijven. De focus op Learning Agility helpt daarbij. Twee jaar geleden is het Spaarne Gasthuis gestart met assessments Learning Agility voor de afdelingshoofden, om hun leer- en verandervermogen in kaart te brengen. De uitkomsten van die assessments gaven aan dat er zeker nog ruimte is voor versterking.

De oplossing: workshops Learning Agility

In nauwe samenwerking met onze opdrachtgever hebben we een reeks workshops ontwikkeld op de vijf dimensies van Learning Agility. Het traject begint met een plenaire workshop Self-awareness, dé hefboom voor het ontwikkelen van Learning Agility. Hierin werken we vanuit een aantal breinwetten: ons brein houdt niet van veranderen, zoekt vooral naar controle en voorspelbaarheid, afwijkingen daarvan worden al snel als bedreigend ervaren. Door op deze wetmatigheden te reflecteren, hebben de managers meer inzicht gekregen in hun eigen verandervermogen. Hierdoor staan ze makkelijker open voor nieuwe kennis en ervaring.

Na de plenaire workshop hebben we elke manager de vrijheid gegeven om twee workshops te kiezen uit de in totaal vier. In elke workshop staat een andere dimensie van Learning Agility centraal. Advies daarbij was om een dimensie te kiezen waarop je al goed scoort en waarin je nog beter wilt worden, en een waarop je minder goed scoort en die je wilt versterken. Alle workshops zijn consequent talentgericht ontworpen. We kijken bijvoorbeeld niet alleen naar de individuele veranderkracht en hoe die kan worden verbeterd, maar ook naar wat elke manager al wél in huis heeft om een nieuwe stap te kunnen zetten.

De opbrengst: het totale leer- en verandervermogen van managers is versterkt

“De deelnemers zijn zo enthousiast dat we besloten hebben dat iedereen alle vier de keuzeworkshops mag volgen,” aldus Bärbel Pieroth, adviseur Management Development en Organisatiecoach van het Spaarne Gasthuis. “De plenaire workshop Self-awareness sloeg in als een bom. In de waan van de dag is er weinig tijd voor zelfreflectie, maar nu kregen managers de tijd om te reflecteren op hun leiderschap en alle veranderingen in hun werk.” Verder is de talentgerichte opzet van de workshops als heel positief ervaren. Bärbel: “De boodschap was om uit te gaan van je eigen kracht, van waar je het meest behoefte aan hebt of wat past bij je leerstijl. Dat was vernieuwend.”

De workshops hebben als resultaat dat de managers weten hoe zij hun leer- en veranderkracht nog effectiever kunnen inzetten. Daarnaast is hun totale leer- en verandervermogen versterkt. Dat blijkt uit hun gedrag in de dagelijkse praktijk: de managers staan nu meer open voor veranderingen en pakken ook hun rol daarin richting medewerkers.

En tot slot: het themadiner

Als afsluiting van de workshops Learning Agility organiseerden we een Themadiner voor de deelnemende managers en de trainers van Boertien Vergouwen Overduin. Tijdens dat diner zijn verschillende rondetafelgesprekken gevoerd, om de verkregen inzichten nog concreter te maken. Daarbij hebben we ook vooruitgekeken naar de volgende spannende fase: hoe coach je je medewerkers en teams om wendbaar te blijven en jezelf te blijven ontwikkelen?

Meer weten?

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig naar wat Learning Agility kan betekenen voor jou en jouw organisatie, vraag dan onze whitepaper aan. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken via 035 – 695 62 11 of incompany@bvo.nl.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant