Toe aan strategisch talentmanagement? 3 tips voor HR

Elke medewerker, jong of oud, heeft talent. Wil je als organisatie succesvol zijn en blijven, dan moet je dat talent optimaal benutten en investeren in de mensen die voor je werken. Dat vraagt om strategisch talentmanagement. We geven je 3 tips.

1. Bepaal je strategie

Wil je dat de talenten in je eigen organisatie zich kunnen ontwikkelen, bepaal dan eerst welke strategie je daarbij volgt. Krijg scherp waartoe je op aarde bent. Welk type bedrijf wil je zijn? Wat betekent dat voor je mensen? Vertaal dat vervolgens naar de kenmerken die je terug wilt zien in de diensten, je producten en het gedrag naar klanten. 

2. Praat met jong en oud

Medewerkers moeten kunnen experimenteren met andere dingen die ze ook leuk vinden of willen ontdekken. Ga daarover het gesprek aan. Jongeren willen zich meestal wel blijven ontwikkelen, ouderen zitten uit loyaliteit vaker vast in hun functie. Maar als je niet investeert in hun ontwikkeling, kunnen ze straks niet meekomen. Dat is een tegenvaller als het toch al moeilijk is om mensen aan te trekken.

3. Daag mensen echt uit

Ga zo’n gesprek met jong en oud niet aan in de traditionele beoordelingscyclus. In een jaar of een half jaar kan zoveel gebeuren. Wat voor zin heeft het om na maanden nog ergens op terug te komen? Start liever een echt gesprek over de talenten en wensen van de medewerker. Daag mensen uit om samen te werken met andere disciplines of teams.

Meer lezen?

Dit artikel en vele andere verhalen staan in ons magazine Perform. Bekijk het magazine online. Wil je Perform liever thuis ontvangen? Meld je hier aan en ontvang Perform gratis in de brievenbus.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant