Menu
BVO logo

Teamontwikkeling van de bovenste plank

Bouwen aan diversiteit en inclusie met de Birkman-methode

Teamontwikkeling is hot, en niet zonder reden. Met de groeiende complexiteit in onze wereld is het noodzakelijk om de kennis en kunde van iedere professional te benutten om als organisatie aan de top te komen én te blijven. Tegelijkertijd is het voor iedere professional van groot belang om goed te kunnen samenwerken. Want alleen dan kun je bijdragen aan het team en de organisatie.

De kracht van diversiteit en inclusie bij teamontwikkeling wordt inmiddels wel door iedereen onderschreven: onderlinge verschillen maken een team alleen maar sterker en de performance beter. Maar onderzoek laat ook zien dat diverse en inclusieve teams weliswaar beter presteren, maar minder prettig voelen. Het vraagt tijd en aandacht van alle teamleden om die onderlinge verschillen te overbruggen en daadwerkelijk te benutten.

Je team kennen begint bij jezelf kennen

Deze investering van het team begint eigenlijk met het eerst heel goed kennen van jezelf. Met vragen als: waar krijg ik energie van? Waar ligt mijn kracht? En waar haak ik echt af? Maar ook: in wat voor team functioneer ik het best? Wat verwacht ik van mijn collega’s en leidinggevende?

Als één instrument hier bij uitstek geschikt voor is, dan is het wel de Birkman-methode. Volledig betrouwbaar en gevalideerd, en met ongekende mogelijkheden. Niet alleen geeft het inzicht in 9 overzichtelijke gedragscomponenten (bijvoorbeeld je kwaliteiten op het gebied van communicatie, structureren, plannen, besluitvorming), het brengt ook in kaart wat jij nodig hebt om die kwaliteiten optimaal in te zetten. Dus wat jij verwacht van jouw collega’s en je organisatie.

Samen onderzoeken wat mogelijk is

Kunnen al deze verwachtingen dan altijd ingevuld worden door alle teams en teamleden? Vast niet. Maar in teamontwikkeling mét Birkman leer je niet alleen je eigen kwaliteiten en verwachtingen kennen, je leert deze ook naar elkaar uit te spreken en samen te onderzoeken wat daarbij wel of niet mogelijk is. Zonder in stressgedrag te schieten of elkaar de maat te nemen. Wij geloven dat op deze manier de kracht van verschillen maximaal benut kan worden.

Een voorbeeld uit de praktijk: in een team van zeven beleidsmedewerkers begon de onderlinge communicatie behoorlijk kribbig te worden. Er werd steeds meer óver elkaar in plaats van mét elkaar gesproken en de bereidheid om naar elkaar te luisteren werd zienderogen minder.

Op dag één van het teamontwikkeltraject werden de individuele Birkman-rapportages met elkaar gedeeld. Dat gaf meteen inzicht in de verschillende stijlen van communiceren. Bijvoorbeeld: waar het merendeel van de teamleden een directe en open stijl van communiceren had, waren er twee die vaak wat meer tijd en woorden nodig hadden. Door het ongeduld van anderen, raakte hun inbreng vaak ondergesneeuwd. Maar ook werden onderlinge verschillen duidelijk tussen de vijf teamleden met een directe stijl. Want uit hun rapportages bleek dat zij een heel diverse verwachting hadden van anderen. Alle vijf weliswaar heel direct en open, maar twee van hen met een duidelijke behoefte om zelf met meer voorzichtigheid benaderd te worden. Zij voelen zich eerder gekwetst en trekken zich dan terug uit de discussie. Op dag twee heeft dit team verdere afspraken gemaakt over hoe het deze en andere inzichten in de praktijk vorm gaat geven.

Is dit altijd makkelijk? Nee, het vergt tijd, aandacht en een zekere mate van kwetsbaarheid. Maar op deze manier bouw je wel aan een duurzame ontwikkeling van professionals en teams, waarbij de kracht van verschillen wordt gevierd. Durf jij het aan?

Nieuwsgierig naar meer?

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar de Birkman-methode, of wil je een keer van gedachten wisselen over de inzet ervan binnen jouw teams? Neem dan contact op met programmamanagers Aleid Erbrink of Anja Goedkoop. Zij vertellen je er graag meer over. Aleid is te bereiken via 06 55 320 694 of AErbrink@bvo.nl en Anja via 06 21 844 814 of AGoedkoop@bvo.nl.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder