Menu
BVO logo

Presenteren als kinderspel

De druk op jonge kinderen is tegenwoordig enorm. Ze moeten zo veel leren, mogen zo weinig ervaren. Hoe mooi zou het zijn als we van alle schoolvakken ‘doe-vakken’ zouden maken? Dus voor aardrijkskunde gaan we reizen. Voor biologie trekken we de natuur in. En voor geschiedenis stappen we in de teletijdmachine van professor Barabas.
 

Leren door doen

Oké, ik sla door, maar ik probeer een punt te maken. Veel dingen kun je niet uit een boekje leren. Presenteren zeker niet. Tijdens mijn trainingen en workshops zeg ik vaak: “Mensen, grijp alle kansen aan om wat je hier leert in de praktijk te brengen. Of het nou tijdens de lokale Sinterklaasviering is, een bruiloft of een begrafenis. Maakt niet uit. De enige manier om presenteren te leren, is door het te doen.” Met dat ‘doen’ kun je niet vroeg genoeg beginnen. Idealiter al op de basisschool, maar de werkelijkheid is helaas ver verwijderd van dat ideaal.
 

Spreekangst

Ik weet nog dat toen mijn kinderen hun spreekbeurt moesten houden, ze nauwelijks of geen begeleiding kregen bij de voorbereiding daarvan. En nu hebben zíj nog een coach als vader. Ik ben echt geschrokken van hoe weinig kaas leerkrachten hebben gegeten van presentatievaardigheden. Kinderen worden aan hun lot overgelaten. Dat resulteert in angst. Mijn eigen angst voor spreken in het openbaar is gelukkig wel al dertig jaar geleden weggenomen, door mijn toenmalige coach. Hij zei dingen als: “Je denkt toch niet dat iemand opstaat, naar voren loopt en jou op je bek slaat?”

Presentatieles is een ondergeschoven kindje. Dat is zorgelijk, want hierdoor kan die spreekangst behoorlijk doorwoekeren. Jarenlang, als je er niets aan doet. Ik ken veel mensen die het doodsbenauwd krijgen als ze moeten spreken in het openbaar. En dat terwijl dat binnen onze maatschappij steeds belangrijker wordt. Tijdens mijn trainingen besteed ik veel aandacht aan de voorbereiding van een presentatie. Ik krijg dan vaak van mensen te horen dat hun manager hun daar geen tijd voor wil geven, terwijl dat zó belangrijk is.
 

Standaardpakketje

Er bestaan weliswaar volop presentatietrainingen, maar lang niet iedereen kan of wil daar de portemonnee voor trekken. Dat maakt het des te belangrijker om die angst voor presenteren in een vroeg stadium aan te pakken. Hoogste tijd dus om alle basisscholen te voorzien van een standaardpakketje presentatievaardigheden voor kinderen. En in de tussentijd zie ik het als mijn doel om zo veel mogelijk mensen te helpen met het aanleren van presentatievaardigheden. Iedereen kan het, je moet alleen even weten hóe.

Auteur: Jaco Kirchjunger
 

Je presentatievaarigheden versterken?

Meld je dan aan voor onze masterclass Presenteren met Impact op 3 december van 09.00 - 18.30 (inloop vanaf 08.45 uur). Locatie: Planetarium, Kromwijkdreef 11, Amsterdam.

Tijdens de masterclass bieden toptrainer Jaco Kirchjunger en niemand minder dan Humberto Tan jou de unieke mix van diepgaande kennis, jarenlange ervaring en praktijkgerichte oefening met professionele trainingsacteurs.

Wacht niet te lang met aanmelden, want het aantal plaatsen is beperkt.
 
Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder