Menu
BVO logo

Mental Agility: hoe makkelijk denk jij out-of-the-box?

Snel kunnen inspelen op complexe situaties is een belangrijke voorwaarde voor succes. De focus op Learning Agility helpt daarbij. Wil jij bijvoorbeeld sterker worden in het vinden van creatieve oplossingen voor ingewikkelde problemen? Werk dan aan je Mental Agility. Wij geven je 3 praktische tips.

Fixed vs Growth mindset

Eerst maar even iets over succes. Of we succesvol zijn, hangt niet alleen af van onze talenten en vaardigheden, maar ook van onze mindset, onze denkstijl. Deze eyeopener komt van de Amerikaanse psychologe Carol Dweck (2007), die jarenlang onderzoek deed naar de verhouding tussen prestatie en succes. Ze ontdekte dat er twee mindsets bestaan: de statische (fixed) mindset en de op groei en ontwikkeling gerichte (growth) mindset.
 
Iemand met een fixed mindset gaat ervan uit dat intelligentie en persoonlijkheid vaststaan. Deze personen willen graag slim overkomen. Ze vermijden uitdagingen, want dan kun je fouten maken. Ze gedragen zich defensief bij belemmeringen en geven het al snel op. Hun grote angst is dom overkomen, afgewezen worden en verliezen. Tja, zo valt er weinig te ontwikkelen.
 
Mensen met een growth mindset denken totaal anders. Ze willen graag leren, zijn blij met uitdagingen en geven niet op bij tegenslag. Ze geloven dat de ware potentie van de mens ongekend is: er valt niet te voorspellen wat iemand kan bereiken door jarenlang gefocust te werken aan ontwikkeling. Ze zijn ervan overtuigd dat je door oefening vooruitgaat. Dat je elke dag beter wordt in wat je doet.

Learning Agility en groei

Het is de growth mindset die de mentale basis legt voor Learning Agility. Andersom zorgt Learning Agility er ook voor dat je niet klem komt te zitten in een statische denkstijl. Ga maar na: als je jezelf de kans geeft om te leren van uitdagende werkervaringen en nieuwe perspectieven, ontdek je dat je verder komt. Dat je je capaciteiten kunt ontwikkelen. Dat je groeit. Het vermogen om ook echt iets te doen met die groei, vraagt natuurlijk wel wat meer dan de juiste mindset alleen.

Focus op Mental Agility

Succes begint in je hoofd, zoveel mag intussen duidelijk zijn. Daarbij is het bijvoorbeeld belangrijk te beseffen dat de oplossingen die in de ene situatie werken, in de andere niet voldoen. Of dat je problemen vanuit een andere invalshoek kunt benaderen. Dat vraagt om een open blik, maar ook om lef. Lef om een weg in te slaan die je niet of nauwelijks kent maar wellicht wel tot een effectieve oplossing leidt. Zo’n sprong in het onbekende is gebaat bij een hoge Mental Agility.

Versterk je Mental Agility

Mensen met een hoge Mental Agility zijn analytisch, hebben een voorkeur voor leren door te begrijpen en uit te leggen. Ze vinden het niet erg om een keer de fout in te gaan, zolang ze er maar van kunnen leren. Ze zijn niet zo bang voor de oordelen van anderen en denken graag out-of-the-box. Wil jij je Mental Agility verhogen? Probeer dan eens het volgende:

  • Zoek vaker op internet naar relevante artikelen of TED Talks over een bepaald onderwerp. Welke nieuwe inzichten spreken je aan?
  • Wanneer je een uitdagende klus hebt, kijk dan eens wat parallellen zijn die je kunt trekken met situaties uit het verleden. En welke terugkerende patronen herken je daarbij? Welk inzicht levert je dat op?
 

Kies een probleem waarbij niet heel veel op het spel staat en ga bewust op zoek naar nieuwe oplossingen, ook al heb je uitstekende ervaringen met de oude. Werken de oplossingen niet? Geeft niks. Weet je dat ook weer.

Nieuwsgierig naar meer?

Hebben we je interesse gewekt en wil je meer lezen over Learning Agility? Vraag dan onze whitepaper aan. En wil je je nog verder in het onderwerp verdiepen? Bekijk dan onze Training Learning Agility.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder