Menu
BVO logo

Jonge leidinggevende: B-yourself!

Onlangs zond de VPRO een themadocumentaire uit, ‘de BV IK’. Een documentaire waarin jongeren tussen de 20 en de 30 jaar gevolgd worden in hun loopbaan. Het thema was de onbegrensde mogelijkheden die deze jongeren hebben om carrière te maken. Hiermee gaat veel druk gepaard en er is weinig ruimte voor twijfel en onzekerheid.

De VPRO stelde: ‘het is scoren of verzuipen’. De mogelijkheden en de druk om je te onderscheiden zouden leiden tot ‘keuzestress’. Bij Boertiengroep zien we deze groep jonge professionals en leidinggevenden dagelijks voorbij komen in onze trainingen. En inderdaad, de in de VPRO-documentaire genoemde druk en stress spelen zeker een belangrijke rol. Maar de vraag is: hoe gaat een jonge professional of jonge leidinggevende hiermee om?

Je bent jong en je wilt wat

Je hebt je studie bedrijfseconomie met goede cijfers afgerond. Je hebt stage gelopen en werkervaring opgedaan in het buitenland. In je studentenvereniging heb je bestuurservaring opgedaan en in je vrije tijd ben je aangesloten geweest bij een consultancy club. Kortom, je bent net klaar en hebt nu al een flink CV. Je bent helemaal klaar voor de arbeidsmarkt!

Je verwachtingen zijn hooggespannen, want nu gaat het ècht beginnen. Een mooi traineeship, carrièrekansen en binnen no-time in een leidinggevende rol. Sturing geven, inspireren, koers uitzetten, knopen doorhakken, verantwoordelijkheid dragen en ga zo maar door. Als jonge leidinggevende wordt er door de arbeidsmarkt meteen een behoorlijk appèl op je gedaan.

De confrontatie

In trainingen die wij geven komen we regelmatig het zojuist geschetste profiel tegen. Leidinggevenden in de leeftijd van 25 tot 35. Ze worden uitgedaagd en geprikkeld door de enorme hoeveelheid keuzes en mogelijkheden die voor het grijpen liggen. Als je jong en ambitieus bent pak je al die kansen met beide handen aan. Maar dan komt de realiteit om de hoek kijken. Deze jonge leidinggevenden worden geconfronteerd met medewerkers die 20 jaar ouder zijn. Ze hebben 20 jaar meer levenservaring, veel meer kennis van zaken en wellicht een wat sceptische houding tegenover een jonge leidinggevende. Ruben Mogge traint veel jonge leidinggevenden: ‘Vaak zeggen mijn deelnemers in de training dat ze een drempel voelen om meer ervaren medewerkers aan te sturen. Ze hebben het gevoel dat het geven van feedback aan meer ervaren medewerkers niet hoort of niet mag. Want die werknemer heeft meer vakinhoudelijke kennis en werkt al langer bij de organisatie. Het helpt jonge leidinggevenden om te ontdekken welke normen en waarden ze ongemerkt meenemen, die hun dagelijkse functioneren kunnen beïnvloeden.’

Work-life balance

De keuzes voor de jonge leidinggevenden lijken oneindig, zowel zakelijk als privé. Ze zijn opgegroeid in een welvarende periode, met veel mogelijkheden om te reizen. Ze hebben geleerd om een breed sociaal netwerk te onderhouden via facebook, twitter, linked-in, door avonden te borrelen en cultureel actief te zijn. Ook als ze gaan werken, geven ze niet snel activiteiten op om wat ruimte te creëren. Kris Dirks is vanuit de Boertiengroep veel betrokken bij traineeships: ‘Als ik trainingen geef en intervisie begeleid, hoor ik steeds dezelfde geluiden. Hoe breng ik balans in mijn leven, hoe houd ik alle ballen in de lucht en voldoe ik aan alle verwachtingen die er aan mij worden gesteld? En die eisen en verwachtingen worden hoofdzakelijk door henzelf gesteld, al hebben ze dat niet altijd in de gaten’.

B-yourself!

De jonge leidinggevende in onze trainingen zijn er erg bij gebaat als ze worden geholpen bij de zoektocht naar zichzelf. Antwoord op vragen als ‘Wie ben ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik?’ helpen hen bewustere keuzes te maken in hun werk als leidinggevende, maar ook daarbuiten. In onze trainingen treden wij op als gids. Wij gidsen de jonge leidinggevenden in de zoektocht naar de unieke persoon die ze zijn. We helpen ze vragen te beantwoorden als: ‘Waarom maak ik de keuzes zoals ik ze maak en wat bepaalt nu precies mijn doen en laten?’ Zelfkennis, daar gaat het om. Samen met onze deelnemers hebben we ervaren dat het hebben van zelfkennis helpt om je als jonge leidinggevende staande te houden in een voordturend veranderende wereld. Het helpt je om bewuste keuzes te maken in je loopbaan en je privé-leven.

Auteur: Kris Dirks

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant