Menu
BVO logo

Jong en manager? Pas op voor valkuilen!

U bent jong en u bent manager en u ambieert de top. Maar pas op: de valkuilen liggen op de loer. Onze tips helpen u over deze valkuilen heen te stappen.

Valkuil 1: niet durven loslaten

U heeft zelf jarenlang gewerkt als uitvoerend medewerker. En dus kent u uw vak als geen ander. Maar nu als leidinggevende vindt u het moeilijk uw oude werkzaamheden los te laten. Zorg ervoor dat uw medewerkers hier geen last van hebben. Durf werkzaamheden te delegeren en vertel uw medewerkers niet hoe ze hun vakinhoudelijke werk moeten uitvoeren. Daar zijn ze zelf bekwaam genoeg voor.

Valkuil 2: niet weten wat u wilt

Natuurlijk. In het begin van uw leiderschapscarrière moet u uw persoonlijke stijl nog ontdekken en bepalen hoe u het leidinggeven wilt aanpakken. Het is echter wel belangrijk dat u al snel weet wat u wilt. Welke persoonlijke en zakelijke doelen heeft u voor ogen? Hoe wilt u uw medewerkers aansturen? En wat wilt u uitstralen naar anderen? Werk daarom concreet aan uw ontwikkeling en zorg dat er u er staat!

Valkuil 3: alleen maar aan uzelf denken

Goed gedaan, u bent manager en uw eerste stap naar de top is gezet. U bent hard bezig met uw eigen ontwikkeling. Vergeet niet dat uw medewerkers ook bezig zijn met ontwikkeling. Zij hebben u nodig bij de begeleiding en aansturing tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Denk daarom niet alleen aan uzelf en aan wat ú wilt, maar schenk ook de nodige aandacht aan uw team. Wat willen zij? Tegen welke problemen lopen zij aan? Welke hulpmiddelen hebben zij nodig? Ben er voor uw medewerkers, want zonder hen bent u nergens.

Valkuil 4: niet weten wanneer u moet stoppen

Op jonge leeftijd leiding geven, vergt veel van u. Er komt veel nieuws op u af, uw medewerkers vragen veel aandacht en u moet zich verdiepen in allerlei processen en leiderschapsvaardigheden. Pas op: voor u het weet zit u met een burn-out thuis. Las op tijd adempauzes in. Neem een vrije dag of ga een weekje op vakantie. U heeft de tijd nodig om alle nieuwe informatie en indrukken te verwerken. Let dus goed op uzelf en weet wanneer u moet stoppen.

Valkuil 5: geen waardering tonen voor uw medewerkers

Samen met uw team werkt u hard om goede resultaten te bereiken. U stuurt ze bij waar nodig en u geeft ze de nodige begeleiding. Maar zou het niet fijn zijn als zij af en toe ook gewoon een schouderklopje van u krijgen? Stoom niet door tot het eindresultaat is bereikt, maar geef uw mensen tussentijds de waardering die ze verdienen. Dat motiveert uw medewerkers en zorgt uiteindelijk voor een nog beter resultaat.

Valkuil 6: niet willen of kunnen leren van uw team

Het is fantastisch dat u het op jonge leeftijd tot manager heeft geschopt. Maar hier houdt het niet op. Zorg dat u leiding geeft aan een team dat u uitdaagt. Leidinggeven aan een team met minder kennis dan u, is niet zo moeilijk. Leiding geven aan mensen van wie u nog iets kunt leren: dát is de uitdaging.

Auteur: Kris Dirks

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant