Menu
BVO logo

De verborgen kracht van topsportmentaliteit

Het werkende leven is voor velen van ons topsport. Veel bedrijven adopteren dan ook de lessen uit de topsport voor een effectievere organisatie. Topsport wordt regelmatig gebruikt als metafoor voor het zakenleven. Er zijn ook veel (oud)coaches en topsporters die het verhaal over hun prestaties vertellen op congressen en andere bijeenkomsten met als doel te inspireren. Denk bijvoorbeeld aan de verhalen van Dennis van der Geest de judoka of Mark Lammers de hockeycoach, verpakt en aangeboden als lessen over doorzettingsvermogen, doelgerichtheid, uithoudingsvermogen, omgaan met tegenslag en streven naar perfectie. Krachtige en inspirerende lessen die we de volgende dag op de werkvloer in de praktijk kunnen brengen. Maar waarom is het dan zo lastig deze topsport mentaliteit in het bedrijfsleven op hetzelfde niveau te krijgen als in de topsport zelf?

Bewegen helpt

Het antwoord op deze vraag is zó logisch dat er bijna nooit aandacht aan gegeven wordt. De verborgen kracht van de topsportmentaliteit zit voor een deel in de mentaliteit zelf. Competitief zijn, willen winnen en streven naar perfectie, dat zit in sommige mensen meer dan in anderen. Uithoudings-vermogen, doelgerichtheid en omgaan met tegenslag vinden hun oorsprong niet alleen in persoonlijkheid en mentaliteit... een heel belangrijke rol speelt: het brein! En dat brein, onze hersenen, wordt direct beïnvloed door beweging van ons lijf. Onder andere John Ratey deed hier veel onderzoek naar. Sporten en bewegen zorgt voor structuurverandering in de hersenen (neuroplasticiteit). Mensen die op lage intensiteit sporten en ondertussen een andere taal leren, blijken dit effectiever te doen dan mensen die niet sporten. John Ratey keek vooral naar schoolprestaties van kinderen en ontdekte dat deze verbeteren als kinderen voor een toets sporten.

Wat doet sporten precies met ons brein?

Mentaliteit, het woord zegt het al. Mentaal, en dus in je hoofd. Maar hoe werkt het dan precies? Kort door de bocht gesteld zorgt sporten uiteraard voor fitheid. Het helpt bij het voorkomen van ego depletie (klik voor eerder artikel over ego depletie) en versnelt de bloedsomloop waardoor je brein brandstof toegevoerd krijgt. Dit is essentieel voor discipline en doorzettingsvermogen, de twee elementen die in de topsportmentaliteit van groot belang zijn. Topsporters zijn onder andere in staat meer discipline op te brengen omdat ze regelmatig sporten. Het lijkt een beetje kip/ei-verhaal maar zo werkt het wel. Gemiddeld gezien zal het beter lukken de topsportmentaliteit in je organisatie te krijgen als je ook het sportdeel adopteert. Het sporten bevordert de neuroplasticiteit. Simpel gezegd is dit het veranderen en aanpassen van de hersenstructuur. Als we nieuwe dingen leren, past de structuur van de hersenen zich beetje bij beetje aan. Sporten heeft hier een positieve invloed op. Er wordt nog uitgebreid onderzocht of je nu juist intens of rustig moet sporten. En of je dit voor of tijdens of na het werk moet doen. Maar duidelijk is al wel, je prestaties gaan er van omhoog.

Dus wil je de topsportmentaliteit in een organisatie of bij jezelf vasthouden? Adopteer niet alleen het denken maar ook het DOEN! Voor, tijdens en na het werk sporten, werkt! 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant