Menu
BVO logo

Klaar voor alle veranderingen? Versterk je Change Agility

Makkelijk is het zeker niet, maar belangrijk wel: meebewegen met alle veranderingen op je werk. De focus op Learning Agility helpt daarbij. Wil je bijvoorbeeld beter leren omgaan met onbekende situaties, zoals thuiswerken of een nieuw projectmanagementsysteem, probeer dan positief te denken door aan de slag te gaan met je Change Agility.

Verandervaardigheid in de praktijk

Stel, Paula presenteerde altijd goed communicatiespecialist. Maar sinds de lock down komt zich niet echt in een lekker werkritme en mist ze haar collega’s. Communiceren via Teams vindt ze op zich wel handig, maar echt blij wordt ze er niet van. Bovendien vindt ze het maar niks dat de organisatie ook nog eens, uitgerekend nu, met een nieuw projectmanagementsysteem is gaan werken: nog meer online gedoe. Wie zit daar nu op te wachten in deze tijd? De inhoud van Paula’s baan is op zich niet veranderd, maar de manier waarop zij haar werk doet, is onverwacht heel anders geworden. Haar prestaties gaan achteruit. Daarmee laat ze zien dat ze iemand is met een goede performance, maar met een lager Learning Agility-potentieel.

Learning agility als accelerator van het leren

Learning agility, het vermogen om snel te kunnen inspelen op onbekende situaties, bestaat uit 5 dimensies: Change agility, Mental agility, People agility, Results agility en Self awareness. Dankzij deze onderverdeling biedt dit perspectief een helder zicht op waar je goed in bent en de mogelijkheden om daarin te excelleren. Tegelijkertijd helpt Learning agility je je om het leren te versnellen door ook aan de slag te gaan met de dimensies waar je minder goed op scoort. Eigenlijk moet je Learning agility precies zo zien: als een versneller van het leren. De accelerator bij uitstek, hét middel om je sterke punten uit te bouwen en je mindere kanten te ontwikkelen. 

Positieve ontwikkelaanpak

Terug naar de casus van Paula. Hoe zou je Learning agility nu kunnen inzetten als versneller van haar leervermogen? Je zou haar om te beginnen de Learning Agility Scan kunnen laten doen, zodat zij inzicht krijgt in haar sterke en minder sterke punten. Stel, Paula scoort dan hoog op Results agility, maar laag op Change agility. Door haar sterke punten bewust in te zetten, vindt Paula houvast om aan haar minder sterke kanten te werken: met meer focus vanuit huis werken en zich openstellen voor het nieuwe projectmanagementsysteem. Het is deze positieve ontwikkelaanpak die haar leerproces versnelt. Paula werkt zo namelijk vanuit haar persoonlijke kracht. 

Focus op Change Agility

Een onmisbare eigenschap om verandering aan te kunnen, is nieuwsgierigheid. Mensen met een hoge Change Agility zijn niet bang om het vertrouwde los te laten en dingen anders aan te pakken. Ze houden van improviseren en experimenteren. Sterker nog, ze zoeken het onbekende op om ervan te kunnen leren. Zonder daarbij aan een bestaande werkwijze vast te zitten. 

Klaar voor het verandering

Wil jij meer halen uit je Change Agility om juist ook in deze rare tijd beter om te kunnen gaan met onbekende? Doe dan je voordeel met onze tips:

  • Gebruik Microsoft Teams ook eens om te brainstormen over alle mogelijke oplossingen en werkwijzen: hoe meer out of the box hoe beter. Zo kom je tot onverwachte oplossingen, en je hebt ook nog eens leuk contact met je collega’s
  • Werk volgens de Denk-Doe-Leercyclus: heb je een idee voor een oplossing, ga er dan zo snel mogelijk mee experimenteren. Maakt niet uit als je nog niet alle aspecten hebt uitgedacht. Wat levert die ervaring aan inzichten je op?
  • Juist nu je thuis kantoor houdt: oefen nieuw gedrag meteen op je partner, kinderen of directe collega's en evalueer hoe dat gaat.
  • Sta je voor een uitdaging, stel jezelf dan altijd twee basisvragen:
    • Wat houdt me tegen om iets nieuws te proberen?
    • Stel dat die hindernis er niet zou zijn, hoe zou ik het dan aanpakken?
 

Nieuwsgierig naar meer?

Vraag onze gratis whitepaper over Learning Agility aan. Daarin lees je alles over wat mensen en organisaties nodig hebben om zich snel en effectief aan te kunnen passen aan nieuwe situaties. Wil je je hier nog verder in verdiepen? Bekijk dan onze Training Learning Agility
Deel dit artikel

Wellicht ook interessant