Menu
BVO logo

Je Self-awareness versterken? Vraag eens om feedforward

4 praktische tips

Self-awareness is de kerndimensie van Learning Agility. Wil je je algehele verander- en leervermogen verbeteren, dan kun je het beste inzoomen op het vergroten van je zelfkennis. Hoe je dat doet? Doe je voordeel met onze praktische tips.
 

Hoe meer Self-awareness, hoe hoger de overall score

Learning Agility, het vermogen om snel en effectief in te spelen op veranderingen, bestaat uit 5 dimensies: Results Agility, People Agility, Mental Agility, Change Agility en Self-awareness. In eerdere nieuwsbrieven hebben we de eerste vier dimensies belicht. Dit keer kijken we naar Self-awareness, de belangrijkste bouwsteen van Learning Agility.
Het is belangrijk om op te merken dat Self-awareness wordt gezien als dé versneller van Learning Agility. Hoe meer Self-awareness, hoe hoger de scores op de andere vier dimensies en hoe hoger dus ook de overall score. Een lagere Self-awareness kan de andere vier dimensies juist beperken. Medewerkers die zich bewust zijn van hoe ze ergens beter in kunnen worden en de wil hebben om dat ook te veranderen, leren en veranderen effectiever dan medewerkers die dat bewustzijn niet hebben of sneller tevreden zijn met zichzelf.
 

Sleutel tot sterkere Learning Agility

Uit de vakliteratuur weten we dat persoonlijkheidskenmerken redelijk stabiele eigenschappen zijn. Drijfveren, en met name Self-awareness, zijn daarentegen beter te beïnvloeden en te ontwikkelen. Organisaties die de Learning Agility van hun medewerkers willen stimuleren, doen er dan ook goed aan om vooral in te zetten op het ontwikkelen van hun Self-awareness. Niet alleen omdat Self-awareness de sleutel is tot een sterkere Learning Agility, maar ook omdat deze dimensie de meeste mogelijkheden biedt voor ontwikkeling.
 

Zelfbewustzijn, reflectie en wil

We spreken overigens liever van Self-awareness dan van zelfbewustzijn, omdat we geen Nederlandse vertaling van deze term kunnen vinden die voldoende recht doet aan de betekenis ervan. Zelfbewustzijn komt in de richting, maar laat niet voldoende het meerduidige karakter van het begrip terugkomen. Bij Self-awareness gaat het immers zowel over zelfbewustzijn en reflectief vermogen als over de wil om te leren en zich te ontwikkelen.
 

Versterk je Self-awareness

Self-awareness beschrijft mensen die zelfinzicht hebben en zich dus bewust zijn van hun sterke en minder sterke punten. Wil jij je Self-awareness versterken? Ga dan aan de slag met de volgende tips:
  • Breng je kwaliteiten en minder sterke kanten in kaart. Bijvoorbeeld met behulp van een persoonlijkheidsinstrument.
  • Bedenk hoe je je talenten nog beter kunt inzetten. Maak een ontwikkelplan voor de belangrijkste twee ontwikkelpunten.
  • Stel jezelf bij de afronding van projecten drie vragen:
    • Wat was mijn aandeel in het succes of falen van dit project?
    • Waarom heb ik gehandeld zoals ik dat heb gedaan?
    • Waar moet ik mee doorgaan/stoppen of wat moet ik leren om in de toekomst succes te garanderen?
  • Vraag je leidinggevende of een betrokken collega eens om feedforward in plaats van feedback: wat vind jij voor de komende drie jaar van belang voor mijn ontwikkeling?

Nieuwsgierig naar meer?

Wil je meer weten over Learning Agility? Vraag dan onze whitepaper aan. Hierin kun je alles lezen over dit concept en over het belang ervan voor jou en jouw organisatie. En wil je je nog verder verdiepen? Bekijk dan onze Training Learning Agility.
Deel dit artikel

Wellicht ook interessant