Menu
BVO logo

Inspirerende samenwerking helpt young professionals vooruit

Young professionals de mogelijkheid bieden te netwerken en kennis op te doen via onder meer evenementen. Dat is de ambitie van Inter Company Organisation (ICA), een platform waarbij ruim 40.000 young professionals zijn aangesloten. Wij ondersteunen ICA daarbij. “Inspirerend en een absolute win-winsituatie voor alle partijen,” aldus onze directeur Frans van Kreuningen.
 
ICA organiseert ongeveer 40 events per jaar, waarvan 4 samen met Boertien Vergouwen Overduin. Andere partners zijn onder meer Jong Oranje en Nyenrode Business University. Voor de ICA-leden is deelname aan de events een investering in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Larissa Schippers, Strategy Consultant Innovation & Digital bij ASR Verzekeringen, is als bestuurslid van ICA verantwoordelijk voor het eventmanagement: “Onze leden werken bij de 50 grootste corporates van Nederland en zijn lid van hun jongerenvereniging. Ons hoofddoel is netwerkmogelijkheden creëren voor deze young professionals. Daarbij zijn onze events ons paradepaardje.”

Leiderschapsvaardigheden

Fun, develop, connect en inspire. Dat zijn de speerpunten van ICA. Onno Baur, bestuurslid van ICA en arts in opleiding: “Young professionals zijn ontzettend leergierig. Ze willen graag iets leren waarmee ze zichzelf in de kijker kunnen spelen of waarmee ze hogerop in de organisatie kunnen komen. Het thema leiderschap is daarom heel populair.”
 
Young professionals willen vooral ook naar buiten treden, merkt collega-bestuurder Larissa Schippers op: “Sommige trainingen of workshops dragen misschien niet direct bij aan je functie, maar wel aan je ontwikkeling. Veel leden blijken de culturele component in onze events ook erg te waarderen. Ze vinden het leuk een netwerk te creëren buiten de geijkte paden, bijvoorbeeld in de culturele sector.”

Professionaliteit

Anja Goedkoop, programmamanager Learning & Development bij Boertien Vergouwen Overduin, is sinds het begin betrokken bij het partnership met ICA. “De samenwerking is super inspirerend”, vindt Anja. “Deze generatie van young professionals krijgt Boertien Vergouwen Overduin straks in de reguliere trainingen. Wat betekent dat voor die trainingen? En waarmee hebben de huidige leidinggevenden van young professionals eigenlijk te maken? Wij leren hier heel veel van.” Ook Frans van Kreuningen, directeur van Boertien Vergouwen Overduin, ziet een unieke waarde in de samenwerking met ICA: “Wij halen veel informatie uit de sessies met ICA en vertalen die door naar onze trainingen, die wij vervolgens in de open lijn aanbieden of als maatwerk voor bedrijven maken.”

ICA opent deuren

Hoe zit de samenwerking tussen ICA en Boertien Vergouwen Overduin praktisch eigenlijk in elkaar? Anja: “Wij brengen onze knowhow in over hoe je zo’n evenement opbouwt, wij bedenken goede werkvormen en zorgen dat de flow van een programma goed loopt. ICA doet de hele organisatie daaromheen: de locatie, de inschrijvingen, communicatie et cetera. Waar wij van meet af aan van onder de indruk zijn, is dat ICA keer op keer deuren weet te openen.” Larissa licht toe: “Als je eerlijk bent over wat je nodig hebt, en je zet je lijntjes uit naar de jonge ambassadeurs van de aangesloten corporates, dan bieden mensen je al snel hun netwerk aan. Zeker omdat wij hen veel ruimte geven om zelf input te geven. Dan zie je hun passie voor het vak snel verschijnen en juist die passie maakt onze sprekers zo goed.”

Meet the Leaders

Een van de events die ICA en Boertien Vergouwen Overduin samen organiseren, is het succesvolle Meet the Leaders: een avond waar young professionals, de leiders van de toekomst, in gesprek gaan met de leiders van nu. Met 200 aanwezigen en 100 kijkers via de livestream is Meet the Leaders een van de grootste evenementen van het netwerkplatform.

Benadering van young professionals

De generatie van young professionals vraagt om speciale benadering, benadrukt Anja. “Young professionals van nu zijn opgevoed met het idee dat ze alles kunnen bereiken wat ze maar willen, als ze het maar hard genoeg willen. Dat leidt tot perfectionisme. Als je kiest, wil je heel zeker weten dat je goed kiest.” Een tweede punt waarop young professionals zich onderscheiden, is purpose. Anja: “Op hun 25e denken ze al na over zingeving: wat kan ik toevoegen of betekenen voor een organisatie? Als ze geen toegevoegde waarde ervaren, zijn ze ook zo weer weg. Voor oudere generaties kwam die zingevingsvraag pas tussen het 40e en 50e  jaar.”

Event over perfectionisme en zingeving

Precies deze onderwerpen stelden ICA en Boertien Vergouwen Overduin aan de kaak tijdens het event The future is not what it used to be. De behoefte aan antwoorden op keuze- en zingevingsvragen was groot. Zo groot dat werd besloten een tweede avond te organiseren. Tijdens het event leerden de jongeren meer over zichzelf. “Wat is jouw visie? Wat vind je nou echt belangrijk? Wat zijn je normen en waarden? We stimuleerden de deelnemers hun eigen houvast te ontdekken, waaraan ze alle keuzes kunnen relateren”, legt Anja uit.

Aanstekelijke motivatie

Anja ervaart het als heel bijzonder dat de evenementen toegankelijk en vertrouwd voelen. “Ook in grotere sessies lukt het met de ICA-deelnemers altijd heel persoonlijk te werk te gaan. De groep is heel gemotiveerd en haalt alles eruit wat erin zit. Een van de eerste events die we samen met ICA deden, ging over stressmanagement. We deden een meditatieoefening met 60 mensen en dat lukte gewoon.” Directeur Frans van Kreuningen ervaart de motivatie van de ICA-leden als aanstekelijk: “We hebben te maken met jonge, ambitieuze mensen die echt wat willen leren. Daar steken wij graag tijd, energie en middelen in.”

Meer lezen?

Dit artikel en vele andere verhalen staan in ons magazine Perform. Bekijk het magazine online. Wil je Perform liever thuis ontvangen? Meld je hier aan en ontvang Perform gratis in de brievenbus.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant