Menu
BVO logo

Goede voornemens zo houd je ze vol

Zo houd je ze vol

Goede voornemens, we maken ze vaak voor het nieuwe jaar. Gek eigenlijk, want juist in de zomer bruis je vaak van zin om dingen anders en beter te doen. Dus waarom wachten? Maak je goede voornemens gewoon aan het strand. En met ons handige 5-stappenplan ben je rond de jaarwisseling al een heel eind op weg om ze te realiseren.

Roadtrip

Of het nu zomer of winter is, de valkuilen bij het maken van goede voornemens zijn in principe dezelfde. Stiekem kennen we die valkuilen ook wel: doelen zijn onvoldoende concreet gesteld, ze zijn negatief geformuleerd of de gestelde termijn is te lang.

Maar het echt lastige van goede voornemens is het feit dat je jezelf belooft een vaste gewoonte te veranderen. Je wilt gezonder gaan eten, terwijl je zo van je patatje oorlog geniet. Of je wilt nu echt elke avond naar de sportschool gaan, terwijl je eigenlijk niets liever doet dan languit op de bank liggen na een werkdag. Het doorbreken van je vaste gewoonten is niet eenvoudig en kost tijd. Veel tijd.

Als je dus vanuit je strandstoel ligt na te denken wat je allemaal anders en beter wilt gaan doen, realiseer je dan eerst en vooral dat. Sta jezelf toe om de beoogde verandering te ondergaan, als een proces. Zie het realiseren van je goede voornemens als een roadtrip. Met elke kilometer die je aflegt, kom je dichter bij je doel – die stip aan de horizon.

5-stappenplan naar succes

Een gewoonte zit in de eerste plaats in je brein, het is eigenlijk een cognitief patroon. Psycholoog Elliott Berkman deed aan de Universiteit van Oregon onderzoek naar het doorbreken van die patronen. De kans op succes is het grootst, zo constateerde hij, als je het je brein gemakkelijk maakt. En dat betekent vooral: niet te veel in een keer willen. Denk en doe het liever in kleine stappen, dan doorbreek je die patronen op een duurzame manier.

Dit 5-stappenplan kan je daarbij helpen:

Stap 1. Bepaal een einddoel, maar focus daar niet te veel op. Einddoelen zijn vaak ongrijpbaar. Breek ze op in kleinere concrete subdoelen die minder (mentale) energie kosten.

Stap 2. Bouw een beloningsstructuur in. Ons brein is erg sensitief voor succes en wil dat succes graag herhalen. Zorg voor regelmatige beloningen die bijdragen aan je subdoelen. Hoe herken je een beloning? Je krijgt er energie van en wilt er direct meer van. En het gevoel van succes wordt sterker wanneer het gedeeld wordt. Zoek dus mensen met gelijksoortige doelen.

Stap 3. Bouw triggers in het dagelijks leven. Wil je echt minder of gezonder gaan eten, dan helpen kleine reminders beter dan een groot stopbord op de koelkast. Uit onderzoek naar dieetgedrag blijkt bijvoorbeeld dat bepaalde dieetgerelateerde woorden (‘minder suiker’, ‘minder vet’) ervoor zorgen dat mensen bewuster kiezen en minder eten.

Stap 4. Bouw vaste patronen in. Ons brein is een effectieve patronenmachine. Op basis van bestaande patronen nemen we veel van onze beslissingen. Wil je een patroon doorbreken, dan doe je er dus goed aan om dat te vervangen door een ander patroon. De kracht van herhaling speelt hierbij een grote rol.

Stap 5. Wees zelfbewust. Er komt geheid een moment dat je weer in de verleiding komt om toch die chocoladereep te pakken. Houd dan de waaromvraag scherp. Waarom doe ik dit? Zo’n waaromvraag raakt altijd een dieperliggende motivatie. Door daarover na te denken, geef je je oorspronkelijke doel weer urgentie en is de kans groot dat je die reep gewoon weer weglegt.

Je zult zien, met dit 5-stappenplan kun je het laten zomeren in je hoofd en lukt het je om je gewoonten blijvend te veranderen.

Aan de slag met effectieve gedragsverandering?

Dan zijn de trainingen HBO Trainingsprogramma Assertief Benutten van je Talent, Overkomen Zoals Jij Wilt of Persoonlijk Inzicht en Beïnvloedingsvaardigheden misschien iets voor jou. Bekijk meer informatie over deze trainingen en schrijf je in voor de training die het beste bij je past.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder