Menu
BVO logo

Geef ácht! Maatwerk voor Defensie

Een oplossingsgerichte en efficiënte samenwerking

Zo’n 60.000 militairen en burgers werken bij het Ministerie van Defensie. Vanwege de hoge eisen die aan hen worden gesteld, krijgen zij volop ontwikkelmogelijkheden. Sinds 2015 verzorgen wij voor het ministerie trainingen over leiderschap, gesprekstechnieken en persoonlijke effectiviteit voor P&O-professionals en leidinggevenden.

“Onze afdeling is lang druk geweest met het verder professionaliseren van de HR-keten binnen het Ministerie van Defensie”, vertelt Wim Janse, overste en Senior Procesmanager Kwaliteit en Innovatie P&O-domein bij de Divisie Personeel & Organisatie Defensie (DPOD). “Het complete aanbod van onze divisie bestaat momenteel uit zo’n 50 opleidingen, waaronder vaardigheidstrainingen gericht op loopbaanadvies, verzuimbegeleiding, gespreksvaardigheden en re-integratie. Boertien Vergouwen Overduin verzorgt een groot deel van deze trainingen.”
 

Sparren met onderwijskundigen

Wim zet samen met zijn collega Thijs Smelt, majoor en Procesmanager Kwaliteit en Innovatie P&O-domein, de grote lijnen uit op het gebied van opleiding en training voor de komende jaren. Wim: “Op basis van interne ontwikkelingen denken wij na over wat anders moet, wat anders kan en wat er nodig is. Zo zijn er in de afgelopen periode nieuwe functieprofielen opgesteld voor P&O-adviseurs, loopbaanbegeleiders en leidinggevenden. Daar moest dan het hele opleidingsaanbod op worden afgestemd.”
Wim legt uit dat dit gebeurt in nauw overleg met de opleiders waarmee Defensie samenwerkt, waaronder Boertien Vergouwen Overduin. “We brengen eerst de interne leerbehoeften in kaart, waarna we met de onderwijskundigen van Boertien Vergouwen Overduin sparren over welke leermethodieken daar het beste bij passen en wat de inhoud van de trainingen zou moeten zijn.”
 

Combi klassikaal en online

Hoewel het merendeel van het aanbod bestaat uit klassikale trainingen, wordt er hier en daar ook een combi gemaakt met onlineonderwijs. De onlangs afgeronde pilot over verzuimbegeleiding is daar een mooi voorbeeld van. Wim: “De theorie boden we aan via e-learning, de daadwerkelijke toepassing van de specifieke gesprekstechnieken leerden de deelnemers vervolgens tijdens een klassikale training, onder andere door het voeren van een verzuimgesprek met een acteur. Het oefenen van deze gesprekken, in combinatie met de feedback van de trainer geven, had direct echt resultaat. Met alleen e-learning zul je dat niet zo snel bereiken.”
 

Krenten uit de pap

Selma Dag, projectcoördinator bij Boertien Vergouwen Overduin, beschouwt het Ministerie van Defensie als een speciale klant. “Prachtig om via trainingen aan deze groep een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Ook onze trainers zien het als de krenten uit de pap,” aldus Selma. “Het leuke is dat je bij Defensie altijd te maken hebt met een heel diverse groep deelnemers. Ze komen uit alle hoeken van de organisatie, waaronder de Landmacht, de Luchtmacht, de Marechaussee en de Marine. Het kan dan zomaar gebeuren dat een deelnemer ineens wordt uitgezonden en een training dus eerder afgerond moet hebben. Dat maakt het werk heel dynamisch.”
 

Can do-mentaliteit

Selma noemt de samenwerking tussen Boertien Vergouwen Overduin en Defensie een echt ‘partnership’. Een goed geoliede machine, wat ook wel nodig is met zo’n enorm aanbod aan vaardigheidstrainingen. “En als een trainer een keer ziek is of een locatie vlak voor aanvang toch niet beschikbaar blijkt, komen we in overleg altijd tot een goed alternatief”, zegt Selma. Thijs Smelt, majoor en Procesmanager Kwaliteit en Innovatie P&O-domein, knikt instemmend. “Het is een kenmerkende houding van zowel BVO’ers als van Defensie-medewerkers om niet in problemen te blijven hangen, maar direct op zoek te gaan naar een passende oplossing.” Qua aanpak en werkwijze is de samenwerking tussen de twee organisaties dus een perfecte match te noemen: beide hebben een duidelijke can do-mentaliteit. En die komt ook terug in de trainingen.
 

Overall een 8,3

“De focus van Boertien Vergouwen Overduin ligt op het aanleren van nieuwe vaardigheden door te dóen”, legt Selma uit. “Zo is het oefenen van specifieke gesprekstechnieken met een acteur een bewezen effectieve manier om iets echt in je systeem te krijgen. Onze trainers krijgen dan ook vaak van deelnemers terug dat ze in de dagelijkse praktijk daadwerkelijk iets hebben aan de kennis die ze in de training hebben opgedaan. Dat is mooie feedback.”
Vorig jaar scoorde Boertien Vergouwen Overduin overall een 8,3 voor de trainingen die zij verzorgen voor Defensie. Een cijfer om trots op te zijn. “Het is altijd fijn om te merken dat ons gezamenlijke harde werk wordt gewaardeerd,” besluit Selma.
 

Benieuwd naar meer?

Ben je naar aanleiding van dit artikel benieuwd naar wat wij kunnen beteken voor jou en jouw organisatie? Neem dan contact op met onze adviseurs. Je kunt ze bereiken via incompany@bvo.nl of 035 - 695 62 11.
 
Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Maandag, 4 Maart, 2024, 12:22

Wat is strategisch leiderschap?

Leiders zoeken voortdurend naar manieren om hun leiderschap te versterken en hun organisaties naar een hoger niveau te tillen. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is strategisch leiderschap. Maar wat houdt dit precies in? Hoe kunnen we het toepassen in onze werkpraktijk? In deze blog gaan we dieper in op strategisch leiderschap en de betekenis ervan. Ook lees je waar het verschil zit tussen ‘gewoon’ leiderschap en strategisch leiderschap. Tot slot lees je over welke eigenschappen een strategisch leider beschikt én krijg je tips om vandaag nog je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. 
Lees verder