Menu
BVO logo

Effectief thuiswerken: hoe deel jij je tijd in?

Als je thuiswerkt, ervaar je waarschijnlijk wat alle thuiswerkers ervaren: dat het nogal een uitdaging is om je tijd te verdelen tussen deadlines halen, koken en je kinderen helpen met school. En o ja, ergens tussendoor ook nog even op adem zien te komen. Hoogste tijd dus voor een lesje timemanagement.

Eerst maar even dit: timemanagement bestaat in feite niet. We kunnen veel managen, maar de minuten die uren worden en de uren dagen… dié tijd kunnen we niet managen. Waar je wél invloed op hebt, is hoe je de dingen aanpakt binnen de tijd die je hebt. 

Timemanagement betekent dus eigenlijk meer dat je inziet dat jij bepaalt wat er gebeurt. Jij bent de baas over wanneer je wat doet en hoe je dat doet. En ja, dat betekent ook dat je nee moet leren zeggen tegen taken die nu niet noodzakelijk zijn. Hoe doe je dat? Wij geven je drie tips. 

1: Stel je eisen bij en neem genoeg pauze

Hoe moeilijk het ook is, reken niet op dezelfde achturige werkdag. Virtueel werken en de hele dag in dezelfde ruimte zitten is veel vermoeiender dan werken op kantoor. Oók als je thuis geen kinderen hebt rondlopen. 

Pauzes zijn superbelangrijk om het op de lange termijn vol te houden. Sta regelmatig even op van je werkplek. En neem een langere lunchpauze dan normaal. Dan kun je meteen een blokje om lopen voor de broodnodige beweging.

2: Werk in blokken

Een van de grootste uitdagingen van thuiswerken is dat je allerlei dingen door elkaar gaat doen. Is het niet omdat je met je partner of gezin moet dealen, dan is het wel de was of dat ene klusje in huis dat je al tijden wilde doen.

Werk daarom in korte blokken. De Pomodoro-techniek kan je daarbij helpen. Het werkt heel simpel. Maak een lijstje met taken, kies er een uit en werk daar 25 minuten aan. Gebruik een kookwekker of de wekker op je telefoon. Neem daarna 5 minuten pauze en herhaal. Plan afwisselend blokken in voor leestijd, denktijd en overleg.

Het is win-win: jij werkt geconcentreerder, en je partner en kinderen weten dat ze even moeten wachten tot de wekker afgaat voor ze je storen.

3: Vrij is vrij

En dan is daar het einde van de dag of week. Omdat werk en privé zo door elkaar lopen, is het een valkuil om toch nog wat te werken in de avond of in het weekend. Niet doen! Probeer niet te compenseren wat je denkt dat je tijdens werkuren laat liggen. Vrij is vrij. Zet je beeldscherm uit en neem je avonden, weekenden en vakanties echt voor jezelf. Je hebt ze hard nodig om je weer op te laden voor de volgende werkdag.

Meer weten?

Wil je zelf actief aan de slag met timemanagement, volg dan een training zoals Timemanagement of Timemanagement in één dag. Heb je vragen over deze of andere trainingen, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035 – 6 956 200 of info@bvo.nl.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant