Menu
BVO logo

Effectief leiderschap is mensenwerk

Wil een organisatie goed presteren, dan is effectief leiderschap een must. Ofwel: de leiderschapsstijl moet passen bij de bedrijfscultuur die op haar beurt gedragen wordt door de mensen die er werken. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Wie als leider effectief wil zijn, moet eerst en vooral kijken naar de medewerkers die hij om zich heen heeft. Hun betrokkenheid en hun commitment zijn de randvoorwaarden voor het bereiken van een zo hoog mogelijk prestatieniveau. Harvard Business School professor Michael Beer spreekt in dat geval van een high performance organisatie.

Medewerkers en klanten voorop

In zo’n high performance organisatie worden mensen gezien als de belangrijkste resources. Ofwel: leiders van zo’n organisatie zetten hun medewerkers en klanten voorop, terwijl ze tegelijkertijd streven naar winst. Dat krijgen ze volgens Beer alleen voor elkaar als ze werken en denken vanuit een bedrijfscultuur gebaseerd op drie pijlers:

  • Performance-afstemming: alle neuzen wijzen in de richting van een winnende strategie. Zowel de overkoepelende processen als afdelingsdoelen en de individuele doelstellingen: op elk niveau is de performance afgestemd op de strategie.

  • Psychologische afstemming: of het nu een administratiemedewerker is of een accountmanager of een directielid, op elk niveau van de organisatie ervaren mensen het hogere doel van hun werk. Dat werk is uitdagend en betekenisvol.

  • Vermogen leren en veranderen: werknemers kunnen eerlijk, open en kritisch praten met managers over wat zij nodig hebben om hun werk succesvol te doen. Dat betekent dat leiders niet handelen en denken vanuit hun hiërarchische positie, maar vanuit het besef dat leren en veranderen belangrijke voorwaarden zijn voor (blijvend) succes.

Inspireren doe je zonder ego

Beer wijst erop dat deze drie pijlers elkaar versterken. Sterker nog: wil je effectief leidinggeven, dan kun je je niet alleen maar op een van deze drie pijlers richten. Je moet ervoor zorgen dat je én de performance én de psychologie afstemt, maar je tegelijkertijd openstelt voor feedback vanuit de organisatie. Dat lukt het beste als je ego je niet te veel in de weg zit.

Besef dat leidinggeven eerst en vooral mensenwerk is. En dat je mensen vooral meekrijgt als je ze in hun waarde laat en inspireert. Ofwel: nodig mensen uit om te vertellen wat zíj van je idee vinden, in plaats van dat jíj hen vertelt hoe goed het wel niet is. Dat stimuleert niet alleen de betrokkenheid van je medewerkers, maar vergroot ook jouw draagvlak als leider.

Meer weten?

Je kunt bij ons verschillende trainingen volgen op het gebied van effectief leiderschap. Bijvoorbeeld het HBO-Trainingsprogramma Persoonlijk en Inspirerend Leiderschap. Bekijk het programma en schrijf je meteen in.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant