Menu
BVO logo

Echte leiders blijven nieuwsgierig

Impressie van Meet the Leaders 2018

Geen theoretische verhalen, wel veel doorleefde verhalen over ambitie, dromen en daadkracht. Die vullen op 4 juni het bestuurscentrum van de Rabobank in Utrecht, waar leiders van vandaag en morgen elkaar ontmoeten voor Meet the Leaders 2018. De aanwezige young professionals van Jong Rabo beoordeelden het event na afloop gemiddeld met 8,8. Een impressie van een succesvolle avond:
{^media|(width)516|(height)315|(ext).com/watch?v=cclrsiefzko|(url)https://www.youtube.com/watch?v=CClrsieFzko^}
 

Honger naar impact

 “I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be,” zegt brigadegeneraal Hans Damen, leider van de Taskforce Logistics bij Defensie. Deze wijsheid uit de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy is op hem van toepassing. Want Damen, die intussen op zijn negentiende functie bij Defensie zit, doet niet aan carrièreplanning. “Ik ga voor wat mij prikkelt. Ik heb geen Masterplan of zo.”

Datzelfde geldt voor de drie andere leiders die deelnemen aan deze tweede editie van Meet the Leaders: Chief HR Officer bij de Rabobank Janine Vos, Managing Director van Randstad Nederland Dominique Hermans en voorzitter van de Raad van Bestuur van Spaarne Gasthuis Ivo van Schaijk. Samen met Damen zitten ze aan tafel bij moderator Anja Goedkoop, programmamanager bij Boertien Vergouwen Overduin

“Geen Masterplan, wel een enorme honger naar impact,” nuanceert Vos. “Als klein meisje wilde ik de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden. Zo’n heel land besturen, dat leek me geweldig. Die drive om dingen voor elkaar te krijgen, veranderingen door te voeren, loopt als een rode draad door mijn carrière.”

De toon van de avond is gezet. Ten overstaan van ruim honderd young professionals van verschillende corporaties én een via de live stream meekijkend publiek, vertellen deze leiders het persoonlijke verhaal van hun leiderschap.

Zweetsnor

Verhalen vol leermomenten zijn het. Waarbij Goedkoop de leiders het hemd van het lijf vraagt: hoe kun je nog slapen als je zo’n enorme verantwoordelijkheid draagt? Hoe weet je of je de juiste keuzes maakt? Wat is het domste wat je ooit hebt gedaan? En hoe bewaar je een gezonde balans tussen werk en privé?

“Ik slaap eigenlijk heel goed”, zegt Ivo van Schaik. Als voorzitter van de Raad van Bestuur van een van de grootste ziekenhuisorganisaties van Nederland is hij niet alleen verantwoordelijk voor de medische staf, maar ook voor alle duizenden patiënten. “Van mijn voorganger weet ik: verantwoordelijkheid die zo groot is, ervaar je niet als je ‘m draagt, maar pas als hij van je afvalt. Ik denk nooit in getallen. Waar ik wel wakker van lig, is dat mailtje van die ene patiënt die zich bij ons niet gastvrij behandeld voelt.” Verantwoordelijkheid moet een gezicht krijgen, daar zijn alle leiders het over eens.
           
Wat hen verder verbindt, is dat zij in het verleden allemaal wel eens voor een baan hebben gekozen, omdat ze dachten dat die op de een of andere manier goed zou zijn voor hun carrière. Daar kwamen ze dan in no time “badend in het zweet” van terug, zoals Hermans het omschrijft. Of zoals Vos het zegt: “met zweetsnor”.
           
Wanneer Goedkoop het onderwerp ‘vrije tijd’ aansnijdt, beginnen alle leiders schamper te glimlachen. Want ja, van negen tot vijf werken zit er natuurlijk niet bij, en ook de weekenden schieten er vaak bij in. “Toch ben ik mij er heel goed van bewust dat ik een voorbeeldfunctie heb,” zegt Hermans. “Ik probeer bijvoorbeeld geen mailtjes in de avonduren te versturen, anders gaan mensen denken dat dat normaal is. En dat is het dus echt niet. Kinderen herinneren je daar trouwens voortdurend aan.” 

Blijven ontwikkelen

Ambitie, dromen, daadkracht én nieuwsgierigheid naar wat er speelt. Binnen het eigen vakgebied, bij de mensen die voor je werken, binnen de organisatie. Dat zijn de elementen die deze avond de boventoon voeren in de verhalen van de leiders. Food for thought. Vooral voor de aanwezige young professionals. Aan hen namelijk om in kleine subgroepjes aan de slag te gaan te gaan met het thema ‘leiderschap’, achter de schermen, onder begeleiding van een trainer van Boertien Vergouwen Overduin.
       
Dat het een succesvolle avond was, blijkt niet alleen uit de mooie evaluatie van Jong Rabo, maar ook uit de enthousiaste reacties uit de zaal. “Heel inspirerend, ik weet nu nog beter wat mijn vervolgstappen zijn.”
       
Frans van Kreuningen, directeur van Boertien Vergouwen Overduin, sloot de avond bijzonder af. Om de aanwezige young professionals te bedanken voor hun deelname aan het event, schonk hij elk van hen een 2-daagse training naar keuze. Geen passender cadeau denkbaar. Echte leiders zijn immers niet alleen nieuwsgierig, zij blijven zich ook voortdurend ontwikkelen. Dat geldt voor de leiders van vandaag, maar zeker ook voor de leiders van morgen.

Wil je de volledige verhalen van Hans Damen, Janine Vos, Dominique Hermans en Ivo van Schaik ervaren? Kijk dan de live stream van Meet the Leaders 2018 terug. 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant