Menu
BVO logo

Beoordelingsgesprek? Liever een goed gesprek

De RGA-cyclus, welke organisatie kent ‘m niet? Bij de provincie Limburg werken ze niet langer met dit vaste gespreksformat, dat de nadruk legt op resultaten en het verbeteren van tekortkomingen. Liever voert de organisatie gewoon ‘goede gesprekken’. Wij ontwikkelden een drietal leeractiviteiten om de medewerkers daarop voor te bereiden.

Een heel andere aanpak

Jarenlang werkte de provincie Limburg met plannings-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken, maar sinds vorig jaar pakken ze het helemaal anders aan. De provincie wilde toe naar een vormvrij, gelijkwaardig en open gesprek waarbij er meer aandacht is voor de mens, zijn kwaliteiten, talenten, drijfveren en ambities.
 
Inmiddels werkt de organisatie volgens het model van het Goede Gesprek. Een mooie ontwikkeling, maar het vraagt natuurlijk wel wat van mensen. Het gaat immers om een heel andere aanpak, waarbij ook heel andere vaardigheden van belang zijn. Wij hielpen de medewerkers van de provincie Limburg op weg met een ontwikkeltraject op maat, bestaande uit een paar ‘theatrale lunchsessies’ en twee trainingen.

Impactvol Bedrijfstheater

Het traject start met wat wij Impactvol Bedrijfstheater noemen. Doel: mensen informeren over de nieuwe gesprekscyclus en enthousiasmeren voor onze trainingen. Tijdens verschillende lunchsessies spelen twee professionele acteurs kernachtig de dilemma’s na die leven bij medewerkers en leidinggevenden. Scherp, humorvol en vaak ook aan de hand van mooie liedjes laten zij zien hoe werelden bij elkaar komen dankzij een open dialoog.
 
Het ene moment betrekken de acteurs de medewerkers erbij via een quiz, het andere gaan ze spontaan het gesprek aan over het Goede Gesprek of bootsten ze zo’n gesprek na, waarbij het er soms ook heftig aan toe kan gaan. Kenmerkend is de laagdrempeligheid en luchtigheid bij het aansnijden van het thema.

Training Het Goede Gesprek

Doel van deze eendaagse training is handvatten bieden voor het voeren van een goed gesprek. Dit bereiken we via ervaringsoefeningen, discussie en individuele testjes die bijdragen aan zelfinzicht en zelfreflectie. We besteden aandacht aan thema’s die tijdens het Goede Gesprek aan bod kunnen komen. Bijvoorbeeld: waar heb je invloed op in je werk? Waar liggen je talenten? Wat zijn je drijfveren en hoe vertaal je die in ontwikkeldoelen? De deelnemers oefenen met cases uit hun eigen werkpraktijk. Doordat we met kleine groepen werken (maximaal 12 medewerkers) kan de trainer daadwerkelijk ingaan op alle individuele vragen en knelpunten.

Verdiepende Training Gesprekstechnieken

Weten wát je wilt bespreken is één ding, maar het dan ook daadwerkelijk het doen is een tweede. In deze training, bestaande uit twee dagen met een tussenliggende periode van drie weken, krijgen de medewerkers van de Provincie Limburg inzicht in hun persoonlijke stijl van communiceren. Door veel te oefenen met een trainingsacteur ontdekken zij onder andere wat hun belemmerende en helpende overtuigingen in gesprekken zijn. Verder besteden we ruime aandacht aan vaardigheden als feedback geven en ontvangen, luisteren-samenvatten-doorvragen (LDS) en effectief omgaan met weerstand.

Nieuwsgierig naar meer?

Wil je meer weten over alternatieven voor het traditionele beoordelingsgesprek of ben je benieuwd wat wij op dat vlak kunnen betekenen voor jou en jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op via info@bvo.nl of 035 – 6 956 200.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant